ЄС має бути готовим зберігати санкції проти рф роками - голова МЗС ФРН

16 май, 18:00

Ухвалюючи санкції щодо росії за її війну проти України, Європейський Союз повинен бути готовим підтримувати ці обмеження роками. Про це заявила журналістам у понеділок міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, яку цитує DW, пише УНН.

За словами Бербок, цілковита відмова від російської нафти є непростим кроком для ЄС, адже є країни, які сильно залежні від енергоносіїв з рф.

Цитата

"Коли ми робимо цей крок, то він повинен бути підготованим найкращим чином, адже його треба бути в змозі витримувати. Ми затверджуємо санкційні пакети, які, залежно від обставин, доведеться зберігати роками", - зазначила Бербок.

Деталі

Голова МЗС ФРН додала, що заходи із відмови від російських енергоносіїв мають бути так підготовлені, щоб вони не мали непереборних наслідків.

Бербок при цьому, як вказано, не захотіла детально обговорювати блокування Угорщиною ембарго на російську нафту. За її словами, "є питання, які ще треба остаточно вирішити". Вона визнала, що це не відбудеться того ж дня, але додала, що "наступними днями ми досягнемо спільного результату, тут я дуже впевнена".

Інші питання

Бербок очікує також, що на засіданні 16 травня міністри країн ЄС погодять виділення додаткових 500 мільйонів євро на закупівлю зброї для ЗСУ. "Україну слід і далі підтримувати, передусім військово", - наголосила вона.

Таким чином загальна сума виділених Євросоюзом грошей на зброю для Києва сягне двох мільярдів євро. За словами міністерки, Німеччина поки не збирається просити відшкодування постачання Україні зброї з цих коштів, бо є країни, для яких це важливіше. Як вказано, остаточне затвердження додаткових коштів очікується кількома днями пізніше.

Коли ж Бербок запитали, чи підтримує вона надання Україні, Грузії та Молдові статусу кандидата на вступ до ЄС, вона відповіла: "Питання європейської ідентичності та європейського спільного існування є критично важливим. Ми бачимо це прямо зараз, бо Україна також захищає європейський мирний лад".

Юлія Шрамко

Джерело: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/261222.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua