Україна заарештувала 12 млрд грн активів російського олігарха Михайла Фрідмана

17 май, 14:45

За клопотанням Офісу генпрокурора заарештовано активи російського олігарха Михайла Фрідмана в Альфа-банку на понад 12,4 млрд грн. Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедиктова.

"Це цінні папери кіпрських компаній, афілійованих із бізнесменом, які були на рахунках у банку", – говорить генпрокурорка.

Раніше також за клопотанням прокурорів Офісу генпрокурора було заарештовано 469 млн грн коштів з рахунків в Альфа-банку, які вже готувалися до виведення до Росії, додала Венедиктова.

"Зокрема з легалізацією особливо не "заморочувалися". Наприклад, оформили удаваний правочин, за яким за космічну суму придбали фірму з копійчаним статутним капіталом", – нагадала генпрокурорка.

Після першого арешту рахунків Михайло Фрідман заявив, що інформація про нібито виведення активів з Альфа-Банку (Київ) або легалізацію активів, щоб уникнути негативних наслідків від санкцій, не відповідає дійсності.

За словами Венедиктової, рух коштів у російському напрямі розпочався за кілька тижнів до війни та активізувався з початком повномасштабного вторгнення. Фрідман та підконтрольні йому бізнесмени використовували банк та кіпрські компанії, щоби вивести кошти з-під можливих санкцій та інших примусових заходів.

"Однак були впіймані за руку під час легалізації активів на 1,1 млрд грн прокуратурою, БЕБ та Нацполіцією у взаємодії з Держфінмоніторингом, Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку та Державною податковою службою України", – сказала генпрокурорка.

НБУ у квітні погодив болгарського ексміністра фінансів Симеона Дянкова на посаду довіреної особи Альфа-Банку (Київ), якій буде повністю передано право голосу щодо акцій підсанкційних акціонерів банку, чия репутація була визнана небездоганною.

Дянков отримає також право будь-яким чином брати участь в управлінні банку та, за погодженням з НБУ, брати участь у загальних зборах та розглядати звіт наглядової ради банку.

Раніше, у березні, НБУ визнав акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана (32,86%), Германа Хана (20,97%), Олексія Кузьмичова (16,32%) та Петра Авена (12,4018%) такими, які втратили бездоганну ділову репутацію, і позбавив їх права голосу в банку.

Роман Брыль

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/261259.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua