ЄС презентував план повної відмови від російських енергоресурсів

19 май, 14:15

18 травня Європейська комісія ухвалила план відмови від російських енергоресурсів під назвою REPowerEU. Він передбачає відмову від російських енергоресурсів, зокрема газу. План сьогодні представила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, йдеться на сайті ЄК.

"Путінська війна сильно порушила світові енергетичні ринки. Вона показує, з одного боку, як ми сильно залежимо від викопних ресурсів, але і як ми вразливі, покладаючись на постачання енергоресурсів з Росії. І тому ми повинні якнайшвидше позбутися залежності від російських енергоресурсів", – сказала вона.

Голова ЄК зазначила, що Євросоюз уже позбавляється російського вугілля. За її словами, минулого року 40% імпортованого газу були з Росії. У квітні 2022 року ця частка становила 26%, тому ЄС рухається у правильному напрямку.

План передбачає диверсифікацію джерел, посилення енергоощадження та перехід на екологічно чисту енергію. На це виділять близько 300 млрд євро — приблизно 72 млрд євро у вигляді грантів і 225 млрд євро у вигляді кредитів.

REPowerEU передбачає кілька напрямків:
- прискорення процедур видачі дозволів на відновлювані джерела енергії та пов'язану з ними інфраструктуру;

- обов'язкове встановлення сонячних панелей на дахах нових комерційних та громадських будівель – до 2025 року та на дахах нових житлових будівель – до 2029 року;

- спільні закупівлі енергоресурсів, що забезпечить імпорт енергії без конкуренції між державами-членами ЄС;

- підвищення цільового показника енергоефективності ЄС на 2030 рік з 9% до 13%;

- збільшення мети щодо частки відновлюваних джерел енергії в ЄС з 40% до 45% до 2030 року.

Щоб стати незалежним від імпорту російських енергоресурсів, Євросоюзу доведеться найближчими роками скоротити споживання енергії на 13%.

Наталия Софиенко
 
ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/261338.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua