Країни G7 збираються обговорити фінансування для України

19 май, 17:30

Фінансові лідери країн G7, ймовірно, зосередяться у четвер і п'ятницю на тому, як допомогти Україні оплачувати свої рахунки, враховуючи відновлення після війни, серед топ-питань порядку денного також зростання глобальної інфляції, зміна клімату, ланцюжки поставок і продовольча криза, що насувається, повідомляє Reuters, пише УНН.

Міністри фінансів та керуючі центральними банками США, Японії, Канади, Великої Британії, Німеччини, Франції та Італії — G7 — проведуть переговори, доки Україна, в яку 24 лютого вторглася рф, намагається відбити напад.

Цитата

"Тема України покриває більшість цих зустрічей. Але є й інші питання, які необхідно обговорити", — сказав представник G7, який попросив не називати його ім'я, додавши, що борг, міжнародне оподаткування, зміна клімату та глобальна охорона здоров'я — також підлягають обговоренню.

Деталі

Україна оцінює свої фінансові потреби у 5 мільярдів доларів на місяць, щоб підтримувати виплату зарплат державним службовцям та роботу адміністрації, і це не враховуючи щоденні руйнування, які завдає росія.

"Пакет короткострокового фінансування, який має бути узгоджений G7, покриє тримісячні потреби України", - сказано у повідомленні.

Європейська комісія запропонувала у середу надати Україні кредити на суму до 9 мільярдів євро (9,44 мільярда доларів), які фінансуються за рахунок позик ЄС, гарантованих урядами ЄС, для покриття потреб Києва до кінця червня.

Єврокомісія також запропонувала створити фонд навизначеного обсягу грантів та кредитів для України, можливо, спільно запозичених ЄС для фінансування відновлення країни після закінчення війни.

За оцінками деяких економістів, фінансові потреби для такого проекту становлять від 500 млрд до 2 трлн євро (від 524 млрд до 2,09 трлн доларів), причому оцінки змінюватимуться залежно від тривалості конфлікту та масштабів руйнувань.

З урахуванням того, що в гру входять такі суми, ЄС розглядає не лише новий спільний проект запозичення на зразок фонду відновлення після пандемії, а й конфіскацію заморожених російських активів у ЄС як джерела фінансування, відзначає видання.

Деякі країни, такі як Німеччина, однак, кажуть, що ідея, хоч і цікава з політичного погляду, матиме хитку юридичну базу.

Офіційні особи США наголошують, що ще зарано планувати фінансування масштабного плану відновлення України. Вашингтон хоче, щоб обговорення були зосереджені на задоволенні невідкладних бюджетних потреб Києва протягом наступних трьох місяців.

"Зрештою, ці потреби у відновленні здебільшого належать до майбутнього", - сказав представник міністерства фінансів США.

"От чому ми більше зосереджені на бюджетних потребах України у наступні три місяці, ніж на реконструкції, планах Маршалла та конфіскації активів", - додав він.

Доповнення

Повідомлялося, що країни G7 збираються надати Україні фінансову підтримку на 30 млрд євро.

Юлія Шрамко

Джерело: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/261346.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua