Китай скуповує російську нафту: збільшив імпорт на 20% - Bloomberg

24 май, 17:00

Китай збільшує імпорт російської нафти ESPO з Далекого Сходу, причому частина, можливо, прямує в наземні сховища, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

За даними судноплавної аналітичної компанії Vortexa Ltd., 20 із 21 партії нафти, відвантажених у порту Козьміно цього місяця, прямують до Китаю. За оцінками, поставки у квітні та травні будуть на 20% вищі за звичайні, свідчать дані від Braemar ACM Shipbroking Pte Ltd.

Китай охоче скуповує російську нафту, на тлі того, як більшість інших покупців уникали її експорту через війну в Україні, при цьому сорт ESPO є одним із найпривабливіших сортів частково через коротку відстань доставки.

"Морський імпорт сирої нафти до Китаю з Далекого Сходу росії сильно зростає", - сказала Емма Лі, аналітик Vortexa.

"Це сталося після того, як ESPO, улюблений спотовий сорт серед китайських нафтопереробних заводів, потрапив під великі знижки порівняно з іншими "солодкими" барелями, інші постійні покупці відмовилися від покупок", - додала вона.

Всього цього місяця з Козьміно планується експортувати 33 партії ESPO, і Лі очікує, що партії, що залишилися, будуть відправлені до Китаю, що стане найбільшим щомісячним надходженням у травні, принаймні, з 2016 року. Єдиний вантаж, який не прямує до китайського порту, прямує до Фуджейри на Близькому Сході.

За даними Vortexa, у квітні 27 з 32 морських вантажів ESPO вирушили до Китаю, порівняно з 24 з 31 у березні та 20 з 26 у лютому. Іншими покупцями в минулому були нафтопереробні заводи у Японії та Південній Кореї, а також на Гаваях.

Обсяг ESPO, що надходить до Китаю у квітні та травні, оцінюється більш ніж у 900 000 барелів на день, сказав Ануп Сінгх, керівник відділу досліджень танкерів у Braemar ACM Shipbroking. За його словами, найближчими тижнями очікується збільшення поставок, які можуть бути відправлені до сховища через заходи щодо боротьби з вірусом, що знижують попит.

"Нафта ESPO, ймовірно, буде дешевшою, тому ми очікуємо, що ця тенденція буде довгостроковою", - сказав Сінгх. "Є як мінімум 20 мільйонів барелів вільних наземних потужностей", - додав він.

Доповнення

Хоч спалах COVID-19 продовжує викликати невизначеність щодо попиту, Пекін веде переговори з москвою про можливе поповнення своїх стратегічних запасів дешевою російською нафтою.

Юлія Шрамко

Джерело: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/261483.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua