«Альтернатива ЄС». Джонсон хоче альянс з Україною, Польщею та країнами Балтії – Corriere

27 май, 14:45

За даними однієї з найбільших італійських газет Corriere, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон пропонує створити альянс з Україною, Польщею, країнами Балтії та, можливо, Туреччиною.

Зазначається, що Джонсон пропонує альтернативу ЄС – нову систему політичних, економічних та військових союзів, до якої увійдуть країни, незадоволені Брюсселем та відповіддю Німеччини на військову агресію Росії.

Ця модель передбачає включити в альянс Британію в ролі лідера, а також Україну, Польщу, Литву, Латвію, Естонію і, можливо, Туреччину на пізнішому етапі.

Джерела за межами Лондона кажуть, що це має бути "союз держав, які ревно ставляться до свого національного суверенітету, ліберальні в економіці та сповнені рішучості виявити максимальну непримиренність до військової загрози Москви".

За словами джерел, знайомих із переговорами, Джонсон займається цією ідеєю понад місяць і представив її президенту Володимиру Зеленському під час візиту до Києва на початку квітня. Після повернення британського прем'єра переговори продовжилися, а пропозиції Великої Британії Україні стають наполегливішими, пишуть журналісти.

Київ поки не зайняв позиції щодо британської ідеї, але й не зупинив її в зародку, зазначають у виданні. Зеленський чекає на саміт ЄС 23 червня, на якому Україна може отримати статус кандидата в члени в ЄС. Однак якщо цього статусу їй не нададуть, Київ може серйозніше поставитися до пропозиції альтернативи від Джонсона.

LIGA.net звернулася за коментарем до Офісу президента.

Марк Сировой

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/261615.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua