Україна пропонує запровадити санкції проти 100 000 росіян

06 июн, 15:30

Міжнародна робоча група Єрмака-Макфола щодо санкцій проти Росії представила Дорожню карту індивідуальних санкцій. У ній пропонується запровадити санкції проти 100 000 осіб.

"Ми пропонуємо механізм, завдяки якому затримка відставки чи публічного засудження політики Кремля дорого коштуватиме", – йдеться у документі.

Спочатку НАЗК має оприлюднити список осіб, які відповідають критеріям санкцій і поділитися ним з урядами країн, які готові запровадити ці санкції. Вони мають заявити: ми вводимо санкції проти цих осіб з певної дати.

До цієї дати людина матиме час публічно засудити політику Кремля, звільнитися з посади, передати частину свого статку до Фонду реконструкції України тощо. Тоді санкції проти неї застосовувати не будуть.

"Якщо індивідуальні санкції будуть накладені на всі групи, запропоновані в цьому документі, це охопить 100 000 осіб, що становить найбільшу кількість індивідуальних санкцій в історії. Хоч ця кількість становить менше 0,1% населення Росії, вона зачіпає велику частину саме того тонкого шару російського суспільства, який представляє російську еліту та заможних", – йдеться у дорожній карті.

Запропоновано такі категорії підсанкційних осіб (у порядку пріоритетності): олігархи, найвищі урядовці, ключовий менеджмент компаній, включно з іноземцями, російські пропагандисти, керівництво політичних партій, члени сімей та довірені особи всіх цих людей.

Також запропоновано розглянути запровадження індивідуальних санкцій щодо всіх російських спортсменів. Група пропонує відсторонити їх від будь-яких міжнародних змагань.

На думку експертів групи, особливу увагу слід приділити тим олігархам, які наразі змогли уникнути санкцій у більшості або в усіх юрисдикціях. Наприклад, це Володимир Потанін, власник Норильського нікелю та інших великих активів, Андрій Бокарьов, співвласник Трансмашхолдингу та інших великих активів, Іскандер Махмудов, який є співвласником компаній Трансойл, Трансмашхолдинг тощо.

План України передбачає збільшення санкційних списків у десятки разів. Для прикладу, санкційний список ЄС проти Росії після запровадження шостого пакета налічує тільки 1175 росіян та їхніх прибічників (окрім білорусів, які йдуть окремим списком).

Андрей Водяный

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/261895.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua