Як війна вплинула на безготівкові розрахунки: дані НБУ

25 июн, 08:00

За оцінкою Національного банку, у квітні 2022 року в Україні та за її межами з використанням платіжних карток було здійснено близько 550 млн операцій на суму 450 млрд гривень. У порівнянні з довоєнним січнем кількість операцій зменшилася на 15%, водночас їх сума зросла на 2%.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НБУ.

Зокрема, в Україні протягом квітня 2022 року з використанням платіжних карток було здійснено понад 505 млн операцій на суму близько 375 млрд грн. Це менше на 20% за кількістю та 10% за сумою проти січня 2022 року.

"Таке скорочення в умовах війни не є значним та свідчить, що українська фінансова система продовжує стабільно функціонувати, а громадяни мають можливість забезпечувати свої фінансові потреби", - зазначили в НБУ.

Перевага надається безготівковим розрахункам
Також можна констатувати, що українці віддавали перевагу безготівковим операціям із платіжними картками, які є безпечнішими в умовах воєнного стану, повідомили в прес-службі.

Так, у квітні 2022 року частка безготівкових операцій із використанням платіжних карток у межах України за сумою становила 71% (у січні 2022 року цей показник становив 62%).

За кордоном у квітні цього року українці з використанням платіжних карток українських банків витратили приблизно 75 млрд гривень, переважна більшість цих коштів - це оплата товарів у POS-терміналах торговельної мережі та отримання готівки в банкоматах вимушеними українськими переселенцями.

Втрата платіжної інфраструктури
Як зазначили в НУ, війна негативно вплинула на стан платіжної інфраструктури для приймання платіжних карток. За оцінкою НБУ кількість активних платіжних терміналів у торговельній та сервісній мережах станом на 1 травня 2022 порівняно з початком року зменшилася на третину, а кількість банкоматів - на 20%.

"Це пов’язано з тим, що значна кількість таких платіжних пристроїв розташована в місцях, де ведуться активні бойові дії або на територіях, які тимчасово не контролюються українською владою. Також не всі торговельні підприємства відновили роботу на територіях, які були звільнені Збройними силами України",- йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, за даним ПриватБанку, у травні 2022 в порівнянні з квітнем українці стали більше купувати товарів та послуг, оплачуючи їх банківськими картками. Згідно зі статистикою мережі POS-терміналів ПриватБанку, кількість оплат покупок у травні зросла на 21% (зі 146 млн транзакцій у квітні до 177 млн у травні).

ОЛЕКСАНДР БІЛОУС

Інф. rbc.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/262373.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua