Білорусь не хоче платити за газ рублями: виявилося, що це занадто дорого – Наша Ніва

21 июн, 14:30

Білорусь почала затримувати платежі Росії за газ, пише видання Наша Ніва з посиланням на власні джерела. Це пов'язано з тим, що штучне зростання курсу російського рубля зробив його вартість більшою, ніж планувалося.

Газпром продає газ режиму Олександра Лукашенка за найнижчою ціною в Європі – близько $128 за тисячу кубометрів у 2021 році. У травні Білорусь і Росія домовились про перехід на оплату газу в російських рублях.

Рублева вартість газу для Білорусі не повідомлялась, але в будь-якому разі зараз вона набагато перевищує тогорічну.

Станом на 11 травня, коли сторони домовились про перехід на рублі, $128 коштували близько 8600 рублів. За сьогоднішнім курсом це дорівнює $152. Якщо в контракт заклали давніший курс, ця різниця буде ще більшою.

"Мінськ не проводить платежі за поточним курсом: зробиш один транш – і решту доведеться робити за умовами першого, така політика Газпрому", – цитує видання свого співрозмовника.

Офіційно Білорусь усе спростовує. Міненерго РБ заявило, що інформація про затримку білоруською стороною платежів за російський газ не відповідає дійсності і всі розрахунки до травня включно було проведено в повному обсязі.

Проте Лукашенко ще у травні під час зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним скаржився на курс російської валюти. "Рубль зміцнюється скаженими темпами – щоб ми тут не переборщили. Несподівані речі стаються", – заявив він.

Андрей Водяный

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/262411.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua