Неприбутковий місяць. Дефіцит бюджету в червні збільшився ще на 20%

05 июл, 15:30

Дефіцит загального фонду державного бюджету України у червні виріс у порівнянні з травнем майже на 20%, до 134,9 млрд грн. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Доходи загального фонду у травні скоротилися на 4% – до 96 млрд грн, а видатки підскочили на 7% до 232,4 млрд грн.

З початку року дефіцит загального фонду державного бюджету становить 406,1 млрд грн.

Фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету за цей період становили 561,3 млрд грн, або 133,5% від запланованих.

З цієї суми розміщення ОВДП принесло 349,7 млрд грн, зокрема в іноземній валюті 28,1 млрд грн ($653,5 млн і 288,3 млн євро). Шляхом випуску військових ОВДП залучено 327,6 млрд грн, зокрема шляхом придбання у власність Національним банком України – 225 млрд грн.

Із зовнішніх джерел залучено 211,6 млрд грн.

Платежі з погашення державного боргу за січень – червень становили 214,8 млрд грн.

"Червень взагалі у всіх країнах, включно й в Україні, є не дуже прибутковим місяцем. Тому ситуація більш-менш очікувана", – заявила в ефірі телемарафону Ольга Василевська-Смаглюк, членкиня комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Податкові надходження до бюджету у червні перекрили тільки 20% видатків. Перший заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк вважає, що це не тільки особливість червня як податкового періоду. За його словами, у бізнесу вже немає фізичної можливості сплачувати податки наперед і дається взнаки блокування експорту.

З 1 липня Верховна Рада повернула мита та ПДВ на імпортні товари, зокрема на автомобілі, що має збільшити податкові надходження до бюджету.
Більша частина бюджету України зараз іде на війну. Утримання армії обходиться Україні у 130 млрд грн на місяць, хоча раніше це був майже річний бюджет Збройних Сил.

Андрей Водяный

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/262877.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua