64,3% підприємств очікує зростання цін на свою продукцію у найближчий рік - опитування

18 июл, 15:30

Бізнес очікує скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні внаслідок повномасштабної війни та песимістично налаштований щодо рівня ділової активності своїх підприємств. У наступні 12 місяців респонденти прогнозують зростання інфляції та девальвацію курсу національної валюти.

Про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке Національний банк провів у IІ кварталі 2022 року.

Так, індекс ділових очікувань підприємств становив 72,6% проти 108,2% у І кварталі 2022 року. Зниження ділових очікувань підприємств відбулося через погіршення оцінок за всіма складовими індексу, найсуттєвіше – щодо інвестиційних видатків на виконання будівельних робіт, на машини, обладнання та інвентар. Тому опитанні респонденти підприємств усіх видів діяльності можуть зменшити кількості працівників на своїх підприємствах.

Погіршення фінансово-економічного стану очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, за винятком підприємств будівництва. Найпесимістичніші очікування в підприємств енерго- та водопостачання (-26,7%) і транспорту та зв’язку (-26,4%).

Також бізнес прогнозує зменшення обсягів реалізації своєї продукції як в Україні, так і на зовнішньому ринку: -19% та -25% відповідно проти 17% та 23,3% у І кварталі.

Очікування бізнесу щодо макроекономічної ситуації в Україні
Підприємства очікують скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. Баланс відповідей становив: -48,7% порівняно з -1,7% у І кварталі.

Погіршилися очікування бізнесу щодо курсу гривні. Так, понад половина респондентів (52%) уважають, що обмінний курс перевищить 36 грн/дол. США. Середнє значення обмінного курсу, що респонденти очікують через 12 місяців, становить 36,06 грн/дол. США (у попередньому кварталі – 29,35 грн/дол. США).

Інфляційні очікування зросли: у IІ кварталі очікувана річна інфляція становила 21,5% порівняно з 9,5% у попередньому кварталі. 58,2% опитаних підприємств уважають, що інфляція в наступні 12 місяців перевищить 20%. Воєнні дії є найвагомішим проінфляційним чинником, на думку 93,2% респондентів. Також суттєвий вплив на зростання споживчих цін матимуть витрати на виробництво (58,8%) та обмінний курс (58,6%).

Нагадаємо, що кількість ФОП в Україні збільшується в середньому на 7 тисяч щомісяця.

Інф. delo.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/263300.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua