Що буде з економікою, якщо війна продовжиться у 2023 році: перший прогноз від НБУ

01 авг, 09:00

Національний банк опублікував свіжий інфляційний прогноз, до базового сценарію якого закладається повноцінне відновлення морського експорту та суттєве зниження безпекових ризиків у 2023 році. Але НБУ також спробував спрогнозувати, що станеться з економікою, якщо війна триватиме з високою інтенсивністю весь 2023 рік, а порти не відновлять нормальну роботу.

В такому випадку економічна активність залишатиметься пригніченою до кінця 2023 року.

Український ВВП тоді впаде ще більше – до 34,5% (замість 33,4%) у 2022 році. А відновлення буде ще повільнішим – 2,0% у 2023 році та 5,6% у 2024 році (замість 5,5% і 4,9% відповідно).

"Крім прямих соціально-економічних втрат, триваліший період воєнних дій суттєво погіршить споживчі настрої населення, негативно позначиться на намірах громадян, які виїхали, повернутися з-за кордону, чим стримуватиме споживчу активність наступного року. Інвестиційна діяльність у цей період також буде пригніченою і полягатиме насамперед у відновленні найбільш критичної інфраструктури як для загальносуспільних потреб, так і для діяльності приватного бізнесу", – прогнозує НБУ.

За такого сценарію експорт товарів, насамперед зерна та металургійної продукції, буде значно меншим, ніж у базовому сценарії.

Фінансові проблеми аграріїв призведуть до скорочення посівних площ, а відповідно – до зменшення врожаїв у 2023-2024 роках.

Скорочення безробіття та зростання зарплат за такого сценарію затримається до 2024 року.

Інфляція за такого сценарію повернеться до цільового рівня набагато пізніше, ніж очікується зараз, тобто пізніше 2024 року.

Золотовалютні резерви у 2023 році за умови продовження бойових дій скоротяться сильніше і будуть нижчими за три місяці майбутнього імпорту. За такого сценарію чистий відплив валюти з країни триватиме два роки поспіль, що призведе до значного тиску на обмінний курс гривні.

Андрей Водяный

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/263738.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua