ЄС заповнює газові сховища за графіком, але платить за це непомірну ціну – Reuters

05 авг, 14:15

Країни Європейського Союзу заповнюють свої газові сховища за графіком, але вартість поповнення запасів для них буде удесятеро більшою, ніж раніше, пише Reuters.

За даними асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE), станом на 2 серпня підземні сховища в Європі були заповнені на 70,54%. Цей показник трохи гірший від середнього за останні десять років (71,40%), однак загалом відповідає середньому за останні п'ять років (70,32%).

Мета Євросоюзу – заповнити сховища на 80%, щоб мати буфер для зимових місяців пікового попиту. У Німеччині, яка залежить від російського газу сильніше, ніж багато інших країн Європи, встановили ще вищу мету – 95%.

Заради досягнення встановленої мети ЄС суттєво збільшив імпорт зрідженого газу. У першій половині 2022 року танкери доправили до ЄС 21,36 млн тонн ЗПГ проти 8,21 млн тонн за аналогічний період минулого року. У червні США вперше в історії експортували до Європи більше газу, ніж Росія.

За оцінками експертів, Європі потрібно ще від 26 млрд до 35,5 млрд євро, щоб закачати у сховища ті 10%, яких поки що не вистачає. З урахуванням того, скільки вже витратили на газ, загальна вартість поповнення запасів може сягнути рекордних 55 млрд євро.

UBS вважає, що ЄС потрібно ще 25 млрд кубометрів газу на випадок повного припинення постачання з Росії. Зараз запаси у ЄС становлять близько 78,8 млрд куб. м.

Андрей Водяный
 
ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/263942.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua