В Україні зросла до 20% частка бізнесів з оцінками втрат від війни більше $100 тисяч - опитування ЄБА

17 авг, 11:00

27% малих та середніх підприємців оцінюють свої втрати внаслідок війни в суму до 10 тисяч доларів, 28% – в діапазоні 10-50 тисяч, ще 13% – в діапазоні 50-100 тисяч, а 20% – більше 100 тисяч доларів, що в півтори рази більше, ніж у травні.

Про відсутність же втрат повідомляють тільки 5% підприємців, свідчать дані чергової хвилі опитування Європейської Бізнес Асоціації, що була проведена серед 118 учасників проєкту Unlimit Ukraine з 4 по 10 серпня.

При цьому 22% опитаних бізнесів повідомляють про збитки майну чи активам безпосередньо внаслідок бойових дій. З них наразі 23% знаходяться на етапі фіксування збитків, а 11% звернулися до правоохоронних органів.

Інші 63% не вчиняли жодних дій, направлених на фіксацію чи відшкодування збитків внаслідок бойових дій. Водночас 14% компаній повідомляють, що мають офіси чи виробництва на окупованих територіях.

Вже 28% підприємців повідомляють, що відновили свою роботу у повному обсязі, 37% – відновили її частково, а 16% малих та середніх бізнесів не працюють досі. Серед непрацюючих бізнесів 12% планують відновити роботу, а 4% можуть незабаром закритися.

Порівняно з травнем кількість компаній, що відновили повну роботу, збільшилась: тоді повноцінно працювали 21% компаній, 38% – частково, а 17% не працювали взагалі.

Оцінка підприємцями власної фінансової стійкості лишається стриманою. Наразі 27% повідомляють, що їх фінансових резервів вистачить на кілька місяців: раніше ж таких було 34%.

Ще 11% мають резервів на один місяць, а ще 20% – на пів року. Тільки 6% мають достатньо фінансових резервів на рік і більше. Кількість компаній, що вичерпали свої резерви, дещо збільшилась порівняно з травнем – з 29% до 32%.

Можливості бізнесу виплачувати заробітні плати дещо покращились, однак компанії почали частіше вдаватися до скорочення персоналу. Частка таких компаній зросла у півтора рази - з 12% до 18%.

Водночас аналогічним чином зросла й кількість підприємств, що виплачують заробітну плату у повному обсязі – з 23% до 34%. Ще 25% бізнесів дещо скоротили виплати, і тільки 15% наразі не мають змогу виплачувати співробітникам винагороду.

Попри труднощі підприємці продовжують підтримувати збройні сили та надавати гуманітарну допомогу: досі 53% компаній продовжують допомагати їм фінансово, по 19% – продукцією та послугами, 4% – медикаментами, 3% – засобами захисту/оборони. Ще 11% компаній підтримують співробітників, що наразі захищають країну.

Водночас 63% опитаних кажуть, що не користувались ні державними, ні міжнародними програмами для підтримки свого бізнесу, тоді як 16% скористались опцією сплати єдиного 2-відсоткового податку, 6% – іншими податковими пільгами, 5% – кредитною програмою "5-7-9", а 1% – компенсацією за працевлаштування внутрішніх переселенців. 5% повідомили, що користуються програмами міжнародної фінансової допомоги.

Крім цього, більшість опитаних підприємців повідомили, що не вдавалися до релокації – тільки 5% кажуть, що виїхали за кордон, а ще 4% - переїхали в межах України.

У ЄБА також з'ясували, що вже 3% опитаних підприємців подали заявки на отримання грантів за урядовою програмою "єРобота". Грантові кошти підприємці планують спрямувати, зокрема, на розширення бізнесу, закупівлю обладнання, збільшення потужностей електропостачання тощо.

Тимофій Бесп'ятов

Інф. delo.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/264317.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua