Вперше за 40 років інфляція у Великій Британії сягнула 10,1%

17 авг, 14:00

У Великій Британії інфляція споживчих цін досягла річного рівня 10,1% у липні. Це є найвищим показником з лютого 1982 року, порівняно з показником в 9,4% у червні, пише Reuters з посиланням на офіційні дані.

Як зазначає агентство, ріст інфляції перевищив усі прогнози опитаних економістів, які очікували зростання інфляції до 9,8%.

Дані Управління національної статистики показали, що ціни в липні зросли на 0,6% у порівнянні з червнем без урахування сезонних факторів, тоді як річний рівень інфляції роздрібних цін досяг 12,3%, що є найвищим показником з березня 1981 року.

Раніше Банк Англії підвищив свою ключову процентну ставку на 0,5 в.п. до 1,75% – це перше підвищення на 0,5 в.п. з 1995 року. Регулятор прогнозує, що інфляція досягне піку в 13,3% у жовтні, коли ціни на електроенергію для домогосподарств підвищаться.

За даними Банку Англії, стрімке зростання цін на енергоносії в Європі після вторгнення Росії в Україну є головною рушійною силою інфляції та, ймовірно, призведе Британію до тривалої, хоча й неглибокої, рецесії цього року.

Банк Англії вважає, що інфляція "залишатиметься на дуже високому рівні протягом більшої частини 2023 року, перш ніж впасти до цільового рівня 2% через два роки".

Наталия Софиенко

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/264344.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua