Пов'язані з Росією компанії намагаються купити ключовий для НАТО порт у Греції

19 авг, 13:00

Компанії, пов'язані із Росією, намагаються купити ключовий для НАТО порт у Греції, пише New York Times.

Морський порт Александруполіс, розташований неподалік від кордону з Туреччиною, ще донедавна мав другорядне значення. Але тепер, на тлі російської агресії проти України, він став одним з основних пунктів для транспортування техніки США на східний фланг НАТО.

Порт в Александруполісі виставлено на приватизацію – потенційним інвесторам пропонують взяти його у 40-річну концесію. Претендентів четверо, двоє з них пов'язані зі США, інші – з Росією.

З російського боку – це компанія греко-російського олігарха Івана Саввіді, колишнього депутата Державної думи зі зв'язками із Володимиром Путіним, а також компанія Дімітріоса Копелузоса, грецького партнера Газпрому.

З боку США на порт претендують американські інвестиційні компанії BlackSummit Financial Group та Quintana Infrastructure & Development.

Греція почала продавати стратегічні об'єкти через боргову кризу, яка почалася у 2009 році. Найбільший грецький порт у місті Пірей дістався китайській компанії, другий за величиною порт у Салоніках – Саввіді.

У травні 2022 року Греція дала старт проєкту LNG-терміналу в Александруполісі. Новий термінал має зробити країну провідним газовим хабом у регіоні.

Андрей Водяный

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/264403.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua