Зараз максимально небезпечний момент, припиніть брязкати ядерною зброєю – генсек ООН

23 авг, 14:30

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вимагає «припинити брязкати ядерною зброєю», не вказавши, який агресор займається цим. Про це йдеться у заяві, опублікованій після зустрічі 22 серпня послів у Раді безпеки ООН.

На його думку, світ зараз перебуває "в максимально небезпечному моменті", і всі ядерні країни мають взяти на себе зобов'язання "не застосовувати першими" ядерну зброю. Як зробити, щоб такі обіцянки виконували, генсек ООН не уточнив.

Гутерріш пише, що X конференція з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка відбудеться цього місяця, "має продемонструвати, що прогрес можливий". Він закликав усі ядерні держави "продемонструвати гнучкість та готовність до компромісу у всіх переговорах".

"Брязкання ядерною зброєю має припинитися. [Потрібно] сісти за стіл переговорів, щоб послабити напруженість і покласти край перегонам ядерних озброєнь раз і назавжди, – підкреслив генсек ООН. – Розробляючи наш новий порядок денний для світу, покажімо, що ми здобули науку з минулого".

Гутерріш також назвав "критичною" ситуацію на захопленій окупантами Запорізькій атомній електростанції. 11 серпня президент Зеленський заявив, що аварія на ЗАЕС буде рівноцінною застосуванню Росією ядерної зброї.

Евгений Пилипенко

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/264529.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua