Іран нарощує запаси урану, близькі до збройового - МАГАТЕ

08 сен, 16:30

Іранські запаси урану, збагаченого до 60%, близького до збройового, зросли до кількості, яка є достатньою для ядерної бомби при подальшому збагаченні, пише УНН.

Цитата

"Генеральний директор все більше стурбований тим, що Іран не взаємодіяв з Агентством (МАГАТЕ - ред.) з невирішених питань гарантій (ядерної угоди - ред.) протягом цього звітного періоду і, отже, не було досягнуто жодного прогресу в їх вирішенні", - йдеться у звіті, який доступний агентству Reuters.

Деталі

Іранський уран, збагачений до 60% та у формі гексафториду урану, газу, який збагачують центрифуги, за оцінками, зріс на 12,5 кг до 55,6 кг з моменту опублікування останнього щоквартального звіту Міжнародного агентства з атомної енергії 30 травня, йдеться у звіті МАГАТЕ, з яким ознайомилось агенство Reuters.

У той же час, як і в попередніх кварталах, МАГАТЕ опублікувало другий звіт, в якому йдеться, що Іран досі не надав достовірних відповідей про походження частинок урану, виявлених на трьох незаявлених об'єктах.

Доповнення

Ядерна угода 2015 року між Іраном і світовими державами дозволяє Ірану використовувати тільки машини першого покоління IR-1, але оскільки угода зірвалася після відходу Вашингтона в 2018 році за тодішнього президента Дональда Трампа, Іран встановив каскади більш ефективних передових центрифуг типу ІР-2-4-6.

Центрифуги використовуються для обертання збагаченого урану до вищих рівнів чистоти.

Раніше МАГАТЕ повідомило, що Іран має 43 кілограми урану, збагаченого до 60% чистоти.

Іран наполягає на тому, що його програма переслідує мирні цілі.

Ескалація ядерної роботи Тегерана викликала тривогу, тому що Іран відключив понад два десятки камер спостереження МАГАТЕ на різних ядерних об'єктах по всій країні.

Галина Крижанівська

Джерело: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/265088.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua