НБУ підтримує запровадження нового податку для обмінників

08 сен, 18:00

Національний банк вітає ухвалення у першому читанні законопроєкту № 7655, який зобов'язує пункти обміну валют сплачувати фіксовану суму авансового внеску з податку на прибуток підприємств. Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Національний банк вітає ухвалення у першому читанні законопроєкту № 7655, який зобов'язує пункти обміну валют сплачувати фіксовану суму авансового внеску з податку на прибуток підприємств.

Що він припускає
Основна ідея законопроєкту — запровадження для небанківських фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі, обов'язки сплачувати фіксовану суму авансового внеску з податку на прибуток підприємств.

Цей вклад здійснюватиметься щомісячно небанківською фінансовою установою за кожний структурний підрозділ, який має право здійснювати операції з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі. Його сума — триразовий розмір мінімальної заробітної плати, встановленої 1 січня календарного року.

«У період дії воєнного стану, коли країна спрямовує переважну більшість бюджетних коштів на оборону країни, такі зміни є важливими», — зазначив регулятор.

За словами НБУ, вони дозволять посилити податкову дисципліну небанківських фінансових установ, які ховають реальні обсяги валютно-обмінних операцій.

Чому це потрібно
За оцінками Нацбанку, за 2021 рік податок на прибуток підприємств, сплачений небанківськими фінансовими установами, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі, становив близько 7 млн грн на рік на весь ринок.

Водночас загальний обсяг валюти, проданої у 2021 році в рамках небанківського сегменту готівкового валютного ринку, склав понад 384 143 млн грн. Це вдвічі більше, ніж обсяг валютно-обмінних угод, здійснених банками.

Середня сума податку на прибуток, сплачена одним підрозділом відповідних небанківських установ (яких на кінець 2021 року налічувалося близько 4 тисяч), становила близько 145 грн на місяць.

Така ж тенденція зберігалася і в першому півріччі 2022 року — середня сума податку на прибуток, сплачена одним підрозділом відповідних небанківських установ, становить 165 грн на місяць.

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/265091.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua