Новий прогноз ЄБРР щодо України: падіння економіки на 30%, потім – відновлення на 8%

28 сен, 13:00

Європейський банк реконструкції та розвитку у середу опублікував новий звіт "Регіональні економічні перспективи", у якому він, як і раніше, прогнозує скорочення економіки України через війну на 30% у 2022 році. Прогноз на наступний рік переглянуто в гіршу сторону – замість 25-відсоткового зростання тепер прогнозується лише 8%.

"Знижений прогноз свідчить про те, наскільки невизначеність щодо майбутнього давить на економічні перспективи України", – заявили в ЄБРР.

Бойові дії протягом останніх місяців відбуваються лише на сході та півдні держави, які разом генерували близько 20% ВВП, але економічна діяльність скоротилась навіть у тих регіонах, де не воюють. Причина – вузькі місця постачання, проблеми з логістикою, фінансові труднощі та брак працівників.

Станом на середину серпня приблизно 15% довоєнного населення України виїхали за кордон, а ще 15% стали внутрішньо переміщеними особами, йдеться у звіті.

"Російська блокада морських портів, перешкоджання експорту сільськогосподарської продукції та руйнування багатьох металургійних підприємств знищили дві основні експортні статті країни, які генерували майже половину всіх довоєнних експортних надходжень", – заявили в ЄБРР.

Відновлення експорту зерна з окремих портів у серпні та міжнародна фінансова підтримка можуть позитивно вплинути на економічну активність протягом останніх місяців 2022 року. Однак ризики для прогнозів дуже сильно залежать від тривалості та інтенсивності війни, вважає банк.

Андрій Водяний

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/265597.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua