Угорщина та Сербія домовилися про будівництво трубопроводу для транспортування російської нафти

15 окт, 10:00

Угорщина та Сербія домовилися про будівництво трубопроводу для постачання до Сербії російської нафти марки Urals нафтопроводом «Дружба».

Про такі плани двох країн повідомляє Reuters.

«Новий нафтопровід дозволить постачати Сербію дешевшу сиру нафту марки Urals, під'єднавши її до нафтопроводу «Дружба», — написав у Твіттері офіційний представник угорського уряду Золтан Ковач.

Він додав, що постачання нафти до Сербії в основному здійснювалося трубопроводом через Хорватію, «але це навряд чи можливо в майбутньому через прийняті санкції». Сербія отримує нафту нафтопроводом JANAF з Хорватії.

Південна гілка нафтопроводу «Дружба» проходить через Україну до Угорщини, Словаччини та Чехії та протягом багатьох років є основним джерелом постачання для нафтопереробних заводів трьох країн.

Єдиною нафтовою компанією Сербії є NIS, в якій російські «Газпром нафта» та «Газпром» спільно володіють контрольним пакетом акцій.

Що передувало

Минулого тижня Європейський Союз погодив нові обмеження проти росії через її війну проти України, які включають обмеження цін на нафту для морських постачань російської сирої нафти до третіх країн.

Угорщина, яка значною мірою залежить від російської нафти та газу, була найгучнішим критиком санкцій проти Росії в ЄС, заявивши, що ці заходи призвели до зростання цін на енергоносії. Будапешт підтримав пакет санкцій, ухвалений минулого тижня.

У липні 2021 року обидві країни оголосили про підключення газопроводу «Балканський потік» до угорської газотранспортної системи. Через нього газ із Туреччини мав надходити до Центральної Європи в обхід України.

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/265995.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua