Ціни на газ у Європі опустилися нижче $1400

19 окт, 10:00

У понеділок біржові ціни на газ у Європі опустились нижче $1400 доларів за тисячу кубометрів — таким чином зниження становить 6,3% (до такого рівня ціни впали вперше з кінця червня). Про це свідчать дані біржі ICE.

Зранку 17 жовтня листопадові ф'ючерси на газ дешевшали на 6,3%, до 1333,0 євро за 1 тис куб. м.

Обмеження Європи
Як писав «Мінфін», Європейська комісія готується у вівторок, 18 жовтня, вжити пакет заходів щодо стримування цін на газ, включаючи тимчасовий механізм обмеження цін на найбільшій газовій біржі Євросоюзу в Нідерландах (TTF) через динамічне ціноутворення.

Планується, що пакет заходів обговорюватиметься на саміті лідерів Євросоюзу 20−21 жовтня у Брюсселі.

Раніше в жовтні президент ЄК Урсула фон дер Ляйєн заявила, що ціноутворення на TTF перестало відображати енергетичну реальність після того, як Росія скоротила постачання до Європи, а частка газу, що постачається з Москви, впала з 40% приблизно до 7%.

Тимчасовий механізм, розроблений ЕК, встановить динамічну цінову межу для трансакцій з ф'ючерсами на TTF, основний індекс цієї біржі є еталоном для всього газу, що торгується в Європі.

Динамічне ціноутворення передбачає математичний (алгоритмічний) підбір ціни на певний товар або послугу в конкретний момент часу з урахуванням зовнішніх факторів на ринку (попит, пропозиція, ціни конкурентів і т.п.).

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/266216.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua