Інфляція у Великій Британії у вересні прискорилася до 10,1% — максимуму за 40 років

20 окт, 09:15

Споживчі ціни у Великій Британії у вересні підскочили на 10,1% у річному вираженні, свідчать дані Національного статистичного управління (ONS) країни.

Зростання інфляції
Таким чином, показник повернувся до липневого значення, що стало максимальним за 40 років. Інфляція прискорилася порівняно із серпнем, коли вона становила 9,9%.

Аналітики, опитані Bloomberg, в середньому очікували на збільшення споживчих цін у країні минулого місяця на 10%, як і респонденти Trading Economics.

Споживчі ціни зросли на 0,5% щодо попереднього місяця, як і у серпні. Експерти, опитані Trading Economics, в середньому очікували на підйом на 0,4%.

Зростання інфляційного тиску у Великій Британії переважно пов'язане з підвищенням цін на продукти харчування та комунальні послуги.

Ціни без урахування продуктів харчування, алкоголю, тютюну та енергоносіїв (базова інфляція, CPI Core) у вересні підвищилися на 6,5% у річному вираженні та на 0,6% щодо попереднього місяця. У серпні їх підйом склав відповідно 6,3% та 0,8%.

Роздрібні ціни (індекс RPI) злетіли на 12,6% у річному вираженні, місяцем раніше зростання становило 12,3%. Саме індекс RPI використовується британськими роботодавцями під час проведення переговорів про зарплату.

Різниця в динаміці індексів CPI і RPI пов'язана з урахуванням витрат на житло в RPI, а також різною вагою авіатарифів, страхування та цін на бензин.

Порівняно з попереднім місяцем індекс RPI збільшився на 0,7% після підйому на 0,6% у серпні.

Нагадаємо
Раніше «Мінфін» писав, що прем'єр-міністр Великобританії Ліз Трасс у п'ятницю, 14 жовтня, відмовилася від ще однієї ключової політики щодо зниження податків після звільнення міністра фінансів Квасі Квартенга.

Джеремі Хант — колишній міністр охорони здоров'я та міністр закордонних справ — став новим міністром фінансів Британії. Крім того, головного секретаря казначейства Кріса Філпа замінили на Едварда Аргарома.

Анна Недогибченко

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/266266.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua