Зміни з акцизного податку розглянуто під час проведення пресконференції

24 окт, 10:18

Начальником відділу адміністрування акцизного податку управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Вишньовкою Ольгою в інформаційному агентстві «МОСТ-ДНЕПР» проведено пресконференцію на тему «Закон України № 1914: зміни з акцизного податку».
Під час проведення заходу Ольга Вишньовка повідомила про зміни в порядку обчислення акцизного податку. Так, з 01 травня 2022 року набули чинності норми Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» відносно перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплачувати 5 % акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання (далі – СГ) роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який сплачувався СГ роздрібної торгівлі.
Водночас, тимчасово, до 1 січня 2023 року, сплата акцизного податку з реалізації СГ роздрібної торгівлі підакцизних товарів (тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну), вироблених до 1 квітня 2022 року, в тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 1 квітня 2022 року, здійснюється у порядку та на умовах, що діяли до 1 квітня 2022 року (п. 40 підрозділу 5 розділу ХХ Податкового кодексу України ).
Також, з 1 травня 2022 року набрав чинності Закон України від 21 квітня 2022 року № 2218-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»»,  яким перенесено дату введення в дію змін до Бюджетного кодексу України щодо впровадження в дію порядку зарахування до місцевих бюджетів 5 % акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який сплачується їх імпортерами й виробниками. Так, цей термін перенесено з 01 січня 2023 року на 01 травня 2022 року.
Ольга Вишньовка відмітила, що постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.2022 № 515 «Деякі питання зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» затверджено Порядок, який визначає механізм зарахування акцизного податку з реалізації СГ роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах до відповідних бюджетів місцевого самоврядування. Принцип цього механізму полягає в тому, що акцизний податок  розподіляється між бюджетами місцевого самоврядування за частками, які визначаються Державною податковою службою щомісяця, пропорційно до обсягів вартості реалізованої СГ торгівлі тютюнової продукції на відповідній території за останній (податковий) звітний місяць з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій, у тому числі програмних.
Наприкінці заходу Ольга Вишньовка поінформувала, що платниками акцизного податку Дніпропетровської області за 9 місяців 2022 року сплачено 568,3 млн грн акцизного податку, у тому числі до місцевих бюджетів надійшло 248,0 млн гривень.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/266371.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua