Статки топ-10 мільярдерів Китаю скоротилися на $7 мільярдів

26 окт, 09:30

Сумарний статок 10 найбагатших бізнесменів Китаю скоротився на $6,9 млрд за перший день торгів після завершення з'їзду комуністичної партії країни. Про це випливає із даних рейтингу Forbes Real-Time.

Як змінилися статки
Статки найбагатшого мільярдера Китаю — голови виробника бутильованої води Nongfu Spring Чжуна Шаньшаня — скоротилися на $2 млрд за день до $59,8 млрд, капітал засновника інтернет-гіганта Tencent Ма Хуатена зменшився на $2,4 млрд за підсумками торгів до $24 млрд.

У решти мільярдерів з топ-10 статки скоротилися менш ніж на $1 млрд або практично не змінилися: наприклад, статки засновника Alibaba Джека Ма скоротилися лише на $1 млн, показує Forbes Real-Time.

Передісторія
XX з'їзд компартії Китаю відбувся з 16 по 22 жовтня 2022 року. Один із головних його підсумків — переобрання Сі Цзіньпіна генсеком ЦК компартії втретє.

Окрім того, змінився склад Політбюро комуністичної партії. Сі Цзіньпін підняв вище в ієрархії своїх найближчих соратників, і це викликає в інвесторів побоювання, що влада продовжить тиск на приватний бізнес і заможних людей у Китаї, написав Bloomberg.

Індекс Hang Seng China Enterprises Index, який включає акції китайських компаній, що торгуються на біржі в Гонконгу, впав у понеділок на 7,3% — це найсильніше падіння відразу після з'їзду компартії з моменту появи індексу 1994 року, зазначив Bloomberg.

Основна причина у тому, що іноземці активно продавали цінні папери. Курс юаня опустився до найнижчого рівня із січня 2008 року, додало агентство.

Але ще до з'їзду компартії та переобрання Сі Цзіньпіна ситуація для мільярдерів була непростою: 2022-й може стати для найбагатших людей Китаю гіршим за десятиліття з погляду їхніх особистих капіталів.

На економіці Китаю позначається, зокрема, політика нульової терпимості до коронавірусу, в рамках якої на жорсткий карантин відправляють житлові квартали та навіть цілі міста, якщо виявляються випадки зараження.

Переобрання Сі Цзіньпіна не стало ні для кого сюрпризом, проте наближення лояльних йому прихильників відхиляється від моделі колективного управління, яка відрізняла Китай раніше: це означає, що тепер менше людей зможуть заперечувати дії Сі Цзіньпіна, зазначив Bloomberg.
 
Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/266450.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua