Україна зробила тест імпорту електроенергії з Європи задля стабілізації енергосистеми через наслідки ракетних ударів РФ

28 окт, 16:00

Акціонерне товариство "Енергетична компанія України" здійснило першу тестову поставку електроенергії зі Словаччини. Про це йдеться у повідомленні компанії.

Зазначається, що це було зроблено з метою підтримки енергосистеми України у разі дефіциту генеруючої потужності. Фактичний імпорт потужністю 1 МВт відбувся 27 жовтня.

Право ж на здійснення імпорту ЕКУ отримала в результаті відкритого аукціону з доступу до міждержавних електромереж, який 25 жовтня провів оператор національної системи передачі "Укренерго".

Як вказав генеральний директор ЕКУ Віталій Бутенко, ризики сталого проходження опалювального періоду значно збільшились внаслідок ракетних обстрілів і пошкодження енергетичної інфраструктури.

"Як державний трейдер ми шукаємо можливості та інструменти, що дозволять зменшити ці ризики. Здійснення тестових поставок – частина цієї роботи. Технічна можливість імпортувати електроенергію з Європи в Україну – це ще один інструмент стабілізації роботи нашої енергосистеми. Ми повинні бути готові до його впровадження", – зазначив він.

Підкреслимо, що масові удари російської армії по українських об'єктах енергетичної інфраструктури у жовтні наразі призвели до необхідності періодичних відключень від електроспоживання задля економії і, відповідно, припинення експорту Україною електроенергії за кордон (зокрема, ЕКУ до цього експортувала її в ту ж Словаччину та в Румунію, а також у Польщу).

Тимофій Бесп'ятов

Інф. delo.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/266531.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua