53% компаній Великобританії анонсували про свій вихід з Росії. 27% все ще залишаються — KSE

06 ноя, 12:00

З 248 компаній лише 27% британських компаній все ще залишаються в Росії, 10% чекають, дещо звужуючи свою діяльність і 53% вже анонсували про свій вихід. Про це йдеться у звіті KSE.

Бізнес Британії у РФ
Росія давно не входить до списку топкраїн, інвестиційно привабливих для Великобританії, проте, за останні десять років накопичені британські інвестиції в Росії посідали 5-те місце в Росії після Кіпру, Нідерландів, Німеччини та Віргінських островів.

Загальна кількість російських комерційних компаній, засновниками яких є резиденти Великобританії, становить 2370 юридичних осіб.

Британські дочірні компанії в Росії часто є прикриттям для міжнародних фінансових потоків, що ведуть до російських власників. Так, HSBC Holdings, Unilever, GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Linde, Legal & General Group та LyondellBasell Industries — компанії, які мають головний офіс у Британії та підтримують співпрацю з РФ.

При цьому, як показало дослідження, найбільша частина британського капіталу у РФ представлена у будівництві, оптовій торгівлі, операціях з нерухомістю, транспорті та логістиці, а також в ІТ.

Скільки компаній залишило ринок
Повний вихід: 15 британських компаній повністю залишили російський ринок та продали свої частки участі/акції: Compass Group, Deloitte, Eversheds Sutherland, EY, Hyve Group plc, PwC, Hays plc. Brands, Inchcape, Marks & Spencer.

Виходять: Gett, TransferGo Ltd, Zepz, ACCA, Universities UK, J Sainsbury, Asda, Олександр McQueen (Kering), Lush, Mothercare, Reckitt Benckiser Group.

Залишаються або вичікують: OnlyFans, Quacquarelli Symonds, Mondi Group, Unilever, Agent Provocateur.

Санкції Британії
У 2014 році Великобританія разом зі США і країнами ЄС підтримала введення санкцій проти Росії через війну, що почалася в Україні.

2022 року з початком широкомасштабної військової агресії Росії проти України Великобританія миттєво відреагувала та підтримала Україну. Вже на початку березня 2022 року ексглава Мінфіну та нинішній прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак заявив про неприпустимість нових британських інвестицій до Росії та повідомив про підтримку Британським урядом британських компаній щодо припинення останніми бізнесу в Росії.

При цьому було зазначено про складність згорнути існуючі інвестиції, оскільки британським компаніям належать активи в Росії, які були інвестовані десятки мільярдів англійських фунтів стерлінгів.

Після анексії Росією чотирьох областей України Великобританія запровадила нові санкції проти Росії, заборонивши її громадянам та підприємствам купувати низку послуг у британських фірм.

Нові санкції мають на меті ще більше завдати шкоди економіці Росії, перешкоджаючи доступу країни до ІТ-консультацій, бухгалтерських та комерційних юридичних послуг від британських фірм. При цьому слід зазначити, що Росія особливо цінує Велику Британію щодо аудиторських та комерційних юридичних послуг через позицію Лондона як одного з провідних світових центрів з надання професійних послуг.

Великобританія запровадила нові фінансові санкції щодо фінансових установ Росії, сприяючи вилученню останніх із міжнародної платіжної системи SWIFT.

Також запроваджено експортну заборону на надання ІТ-консультацій, заборону ввозити в Росію готівкові англійські фунти стерлінгів, заборону експорту майже 700 британських товарів до Росії, а, головне, поетапне припинення імпорту російської нафти до кінця року — позбавляючи уряд Путіна доступу до своїх доходних доходів нафти.

Експорт товарів Великобританії до Росії скоротився на 28,0% за останні 12 місяців станом на серпень 2022 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Імпорт британських товарів із Росії за цей період знизився на 22,4% відповідно.

Анна Недогибченко

Інф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/266665.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua