Експорт ІТ-послуг зріс на 23%, але він не врятував загальний обсяг від падіння

06 ноя, 18:00

Експорт IT-послуг за вісім місяців виріс на 23%, проте він не врятував загальний обсяг експорту послуг від падіння — за цей період він скоротився на 6% або $697 млн і склав $10,7 млрд. Про це повідомляє проєкт «Ціна держави».

Минулого року за цей же період експорт послуг склав $11,4 млрд. Тож, поки що експорт послуг просів значно менше ніж експорт товарів (більш ніж 30% падіння).

«Проте в серпні падіння експорту послуг склало 22,6%, відтак, якщо дана тенденція продовжиться, в річному вимірі розмір падіння збільшиться», — йдеться у повідомленні.

Водночас імпорт послуг за січень-серпень виріс на 72% або $6,7 млрд. Це сталось за рахунок витрат осіб, які виїхали за кордон через війну і короткострокових мігрантів.

Структура експорту послуг
В структурі експорту послуг найбільшу частку займають IT послуги — 43% і у вартісному вигляді сягають $4,6 млрд. Саме вони не дали суттєво просісти загальному показнику, адже за 8 місяців цього року їх експорт виріс на $873 млн або 23%.

Скорочення експорту транспортних послуг склало 32% — саме ця позиція значно тягнула донизу загальний показник. Зазначається, що левова частка експорту припадає на трубопровідний транспорт (скорочення склало 13% або $149 млн).

Також за вказаний період суттєво зріс експорт інших ділових послуг (сюди включаються науково-дослідні, торгівельні, технічні послуги та консультаційні послуги з управління) — на 30% або $287 млн до $1,2 млрд.

Нагадаємо
Як писав раніше «Мінфін», за січень-серпень 2022 року експорт IT зріс на 16% у порівнянні з відповідним періодом торік. Доля IT в загальному експорті послуг за серпень склала 48% та становила $4,9 млрд.

Інф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/266668.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua