Укрнафта, Мотор Січ та інші підприємства переходять у власність держави — деталі

08 ноя, 13:00

Підприємства, які повʼязані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, переходять у власність держави. Про це свідчить рішення Національної комісії з цінних паперів та фондових ринків.

Рішення НКЦПФР стосується вилучення акцій ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ПрАт "АвтоКрАЗ", ПрАТ "Запоріжтрансформатор".

Підставою є ухвалений у вересні Закон України "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану" та низка наказів Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

У рішенні також є порядок компенсації, яка здійснюватиметься за примусово відчужене майно в умовах правового режиму воєнного стану з наступним повним відшкодуванням його вартості протягом п’яти наступних бюджетних періодів, правового режиму надзвичайного стану — протягом одного наступного бюджетного періоду після скасування правового режиму воєнного чи надзвичайного стану коштом державного бюджету.

Компаніям Ігоря Коломойського в Укрнафті належить близько 42% акцій. Державі в особі Нафтогазу до цього належали 50% плюс 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери.

В Укртатнафті Коломойський спільно з Боголюбовим володіють близько 60% акцій. Інші – в Нафтогаза. Ключовим активом Укртатнафти є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні вивели з ладу російські ракетні обстріли.

Власником Мотор Січ був Вʼячеслав Богуслаєв, який у 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства операції з акціями Мотор Січі були заблоковані, а згодом – заарештовані. Богуслаєва в жовтні заарештували, звинувативши у державній зраді.

Компанія АвтоКрАЗ, що виготовляє великовантажні автомобілі, входить в групу "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго.

Запоріжтрансформатор – підприємство-банкрут, що виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є Костянтин Григоришин

В РНБО додали, що вилучені активи набули статусу військового майна, їх управління передано Міністерству оборони України.

Наталія Софієнко

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/266831.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua