Ситуація на ринку заміської нерухомості: Будинків з генераторами стало в 6 разів більше

03 дек, 08:00

Цієї осені українці активніше, ніж торік, цікавляться орендою заміської нерухомості, а пік пошуків припав на перші жовтневі обстріли та заяви про блекаут. Водночас упродовж трьох місяців зросла частка оголошень про оренду будинків, оснащених генераторами. Про це йдеться в аналітиці OLX Нерухомість.

Ситуація на ринку
Упродовж осені кількість пропозицій на ринку оренди заміської нерухомості збільшилась. У порівнянні з вереснем, загальна кількість оголошень на OLX Нерухомість зросла на 7%.

Левову частку оголошень протягом майже 3 місяців становлять будинки — 70% пропозицій.

Станом на кінець листопада розподіл пропозицій за типами заміської нерухомості виглядає так:

будинок — 9 775 оголошень;
частина будинку — 1 455 оголошень;
котедж — 1 428 оголошень;
таунхаус — 558 оголошень;
дуплекс — 208 оголошень;
дача — 202 оголошення;
клубний будинок — 84 оголошення.

Де найбільший вибір помешкань
Найбільший вибір помешкання, за даними OLX, з вересня по листопад стабільно залишається на Київщині, Дніпропетровщині та Одещині.

При цьому, в листопаді більш ніж половина пропозицій (54%) знаходяться в межах населеного пункту. Обрати житло до 15 км до найближчого міста можна серед 39% оголошень, а от від 20 до 50 км на сайті тільки 8% пропозицій.

Найчастіше пропонують цегляні помешкання, а найвигідніші ціни на будинки з газоблоків.

За типом стін у листопаді найчастіше до здачі пропонують цегляні будинки (77% пропозицій або 5,7 тис. оголошень), найпоширеніший тип зовнішнього утеплення — мінеральна вата (52% оголошень), а опалення в переважній більшості індивідуальне газове (57% пропозицій).

Найдорожче оренда такого будинку обійдеться в Київській області — в середньому 52 000 грн/місяць (в 1,5 раза більше, ніж у вересні), а найдоступнішу ціну пропонують на Чернігівщині — в середньому, 4 000 грн/місяць.

Оренда будинку з газоблоків з електричним опаленням і зовнішнім утепленням з пінопласту коштуватиме від 9 000 грн/місяць на Волині до 24 000 грн/місяць на Київщині.

Цегляні помешкання з власною котельнею найвигідніше винаймати на Рівненщині — в середньому 3 850 грн/місяць, найвищі ж ціни на Київщині — близько 98 000 грн/місяць, що на 20% більше, ніж у вересні.

Запит на заміську нерухомість зріс
Самі українці цієї осені більше, ніж торік, цікавилися орендою заміської нерухомості. При цьому, пік запитів збігся з масштабними обстрілами інфраструктури 10 та 17 жовтня (38 587 і 37 356 пошуків відповідно), а також із заявами влади про можливий блекаут 31 жовтня (32 256 пошуків).

Загалом в середині листопада 2022 інтерес до заміської оренди був втричі вищим, ніж в листопаді 2021 року.

За вподобаннями у типі житла протягом листопада українці найохочіше відгукувалися на оголошення:

про оренду дачі (13 відгуків на 1 оголошення);
з твердопаливним та індивідуальним електроопаленням (10 відгуків на 1 оголошення);
з утепленням базальтовою ватою, яка краще зберігає тепло, ніж мінеральна (11 відгуків на 1 оголошення).

А трійкою найпопулярніших регіонів за відгуками на 1 заміський будинок стали Закарпатська область, Чернігівщина та Івано-Франківщина.

В Україні побільшало оголошень про оренду будинків з генераторами
Кількість пропозицій про здачу будинків з генераторами впродовж осені зросла в 6 разів до 1 177 оголошень. Будинків зі скважиною протягом листопада пропонували у 3 034 оголошеннях, в 441 пропозиції вказували наявність підвалу. При цьому, останніх оголошень цього місяця у порівнянні з вереснем поменшало на 12%.

Аналогічно реагують і самі українці — за майже 3 місяці на будинки з генераторами попит збільшився в 4 рази (з 3 до 10 потенційних орендарів на 1 оголошення). У жовтні був найбільший попит на оренду будинків із власною скважиною та підвалом — 9 та 10 орендарів.

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/267439.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua