США заклали в свій оборонний бюджет $800 млн на безпекову допомогу Україні

09 дек, 11:20

Сенат підтримав проєкт оборонного бюджету США на 2023 рік на $847,3 млрд, з яких $800 млн передбачено на додаткову допомогу Україні для посилення безпеки. Документ опублікували на сайті конгресу США.

Закон про національну оборону на 2023 фінансовий рік (NDAA) передбачає додаткові витрати на Ініціативу сприяння безпеці в Україні, збільшені на $500 млн порівняно з проханням президента Джозефа Байдена на початку 2022 року.

Крім того, законопроєкт передбачає виділення $2,7 млрд на нарощування потужностей виробництва боєприпасів, а також тимчасову відмову від деяких обмежень на контракти на боєприпаси для підтримки України.

Документ дозволяє виділити більше коштів на розробку гіперзвукової зброї і закупити нове озброєння, включаючи винищувачі F-35 і кораблі компанії General Dynamics. Відомо, що у Білому дому обговорювали надання Україні винищувачів, але наразі рішення щодо цього так і не було прийняте.

Крім допомоги Україні, у проєкті передбачено виділення $6 млрд на стримування Росії в Європі, а також у ньому пропонується продовжити заборону на військову співпрацю з РФ на п'ять років і домагатися виключення Росії з міжнародних організацій, у тому числі з G20.

Компромісна версія NDAA є результатом місяців переговорів між республіканцями та демократами в Сенаті та Палаті представників.

При цьому закладена сума для України в оборонному бюджеті не обмежує виділення додаткових пакетів військової допомоги. За попередніми даними (з початку роботи адміністрації Байдена до 10 листопада 2022 року), загальна сума військової підтримки США України досягла $19,3 млрд.

Віта Молодан

Інф. delo.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/267701.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua