Вищий антикорсуд конфіскував майно Януковича на користь держави

16 дек, 09:20

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду задовольнила адміністративний позов Міністерства юстиції України, поданий стосовно колишнього президента Віктора Януковича та наближених до нього осіб, вирішивши стягнути у дохід держави рухоме, нерухоме майно та кошти.

Як ідеться у повідомленні суду, це центр відпочинку та здоров’я та житловий булинок (площею 825,8 квадратних метра), що знаходяться у селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області.

Також конфісковано декілька машиномісць у підземному паркінгу, квартиру, будинок, судно марки Brig, 100% ТОВ "Танталіт" та ТОВ "Дом Лєсніка", грошові кошти у сумі 31,05 мільйона гривень та 84,96 тисячі доларів.

Крім того, конфісковано 537 історико-культурних та матеріальних цінностей та творів мистецтва, оціночна вартість яких складає понад 18,78 мільйона євро.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ TELEGRAM КАНАЛ
Зазначається, що суд обрав вказаним особам санкцію, передбачену пунктом 1-1 частини 1 статті 4 закону про санкції (стягнення активів в дохід держави). Застосування цього виду санкцій передбачається за саме через рішення суду за позовом Мін'юсту.

Як уточнюють в організації "Центр протидії корупції", йдеться, зокрема, про резиденцію "Межигір’я" в Нових Петрівцях, готельно-ресторанний комплекс у Сухолуччі та квартиру на Оболонській набережній в Києві. Серед інших цінностей - книги, ікони, картини, антикварні меблі, годинники, вази, шаблі, рушниці і навіть гармата XIX століття.

"Підставою для конфіскації стало те, що Янукович сприяв Росії у проведенні підривної та терористичної діяльності проти України та веденні агресивної війни. Серед іншого, він публічно звертався до президента Зеленського із листами про припинення війни шляхом прийняття умов країни-агресора", - зазначають у ЦПК.

Нагадаємо також, що у липні Кабінет міністрів погодив проект указу президента про створення на території колишньої резиденції Януковича "Межигір'я" державного парку-пам’ятки.

Зазначимо, що проти Януковича в Україні після його втечі в лютому 2014 року до Росії було відкрито цілу низку кримінальних справ за різними епізодами. Зокрема, обвинувальним вироком у січні 2019 року завершилася справа про державну зраду та підтримку Росії у веденні агресивної війни: експрезиденту дали 13 років в'язниці. В жовтні 2020 року рішення підтвердив Київський апеляційний суд, а у грудні 2021 року - Верховний суд.

Крім того, Янукович заочно заарештований Україною у справі про заволодіння згаданою державною резиденцією "Межигір'я" у 2007 році, а з лютого 2022 року підозрюється і у підбурюванні військовослужбовців Управління державної охорони до дезертирства. У червні нинішнього року також було завершено розслідування справи проти експрезидента щодо захоплення ним державної влади.

Тимофій Бесп'ятов

Інф. delo.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/267921.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua