Рівень стресу у фінансовій системі України впав до мінімуму з початку війни — Нацбанк

29 дек, 17:30

Індекс фінансового стресу (ІФС) протягом останнього півріччя був дуже волатильним та залишався на досить високому рівні. Наприкінці 2022 року він впав до мінімуму з початку війни. Про це повідомляє НБУ в «Звіті про фінансову стабільність».

Деталі
За даними регулятора, влітку зростання індексу зумовлювалося високими значеннями субіндексів державних цінних паперів напередодні реструктуризації єврооблігацій та банківського сектору через зростання відсоткових ставок.

Останній сплеск значень ІФС відбувся внаслідок атак на енергетичну інфраструктуру в жовтні. У цей період високими залишалися значення субіндексів державних цінних паперів та банківського сектору. На атаки додатково зреагував валютний субіндекс, адже посилилися коливання готівкового обмінного курсу і тимчасово зросли валютні інтервенції НБУ. Високі значення одночасно кількох субіндексів посилили рівень стресу в системі.

Проте з початку листопада чутливість фінансової системи до нових атак значно зменшилася, майже всі субіндекси спадали.

«Це знизило індекс до найменших значень з початку повномасштабної війни», — йдеться в огляді.

Що означає Індекс фінансового стресу (ІФС)
Індекс фінансового стресу (ІФС) — агрегований показник, який вимірює рівень напруги у фінансовій системі і надає комплексну кількісну оцінку її стану. Розрахунок індексу для України Національний банк здійснює на основі аналізу чотирьох сегментів фінансового ринку: банківського, корпоративного, державних цінних паперів і валютного, для кожного з яких розраховує окремий субіндекс.

ІФС надає можливість порівняти поточний стан фінансової системи зі значеннями за попередні періоди і під час минулих криз, оцінити ефективність заходів, спрямованих на зниження системних ризиків, а також може служити одним з індикаторів завершення фінансової кризи.

Оптимальним є знаходження індексу на якомога більш низьких рівнях без тенденції до зростання.

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/268334.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua