Податкова у 2023 році планує перевірити понад 4 тисячі бізнесів — Опендатабот

03 янв, 14:30

Податкова служба запланувала перевірити 2551 компанію та 1461 ФОПа у 2023 році. Про це повідомляє Опендатабот, посилаючись на дані Державної податкової служби.

Перевірка бізнесу
Наразі ДПС планує провести документальні перевірки у 2085 компаній, 140 фінансових компаній-нерезидентів та 1461 ФОПа. Крім того, заплановано перевірку сплати ЄСВ та військового збору: у великого бізнесу — 9, у середнього — 85, у малих — 232.

97 % плана-графіка на 2023 рік складають платники податків, планові перевірки яких не були проведені у 2022 році та ті бізнеси, що, за результатами подання звітності у поточному році, мають високі ризики несплати податків.

Згідно з законом, високий ризик проведення перевірок мають компанії:

у яких рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50%, ніж у середньому по галузі;
що мають відносини з контрагентами, які знаходяться в розшуку або ліквідовані — якщо сума операцій більша за 5% від усього обсягу операцій, але не менша за 100 тисяч грн;
про які є інформація щодо ухилення від оподаткування;
які мають ознаки фіктивності;
реєстрацію яких скасовано у судовому порядку;
стосовно яких встановлено факт неподання податкової звітності протягом двох податкових (звітних) періодів;
які знаходяться в розшуку;
які визнані банкрутами.

Важливо, що, згідно з податковим Кодексом строки проведення документальних планових перевірок зупинені «до припинення або скасування воєнного стану».

Адвокат Яків Воронін пояснює: не слід плутати публікацію плану-графіка планових перевірок і їх фактичне проведення. У випадку, якби ДПС не опублікувала план-графік у встановлений законом строк, то не змогла б провести перевірки навіть після скасування у 2023 мораторію.

Анна Недогибченко

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/268434.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua