З 1 січня всі страхові виплати здійснює Пенсійний фонд: що це означає

08 янв, 08:00

З 1 січня 2023 року уповноваженим органом в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування є Пенсійний фонд України. Про це йдеться у повідомленні Мінсоцполітики.

Звертаємо увагу, що попри зміну органу, який здійснює страхові виплати, розмір цих виплат для громадян зберігається, а розмір деяких — навіть збільшується.

Єдине що змінюється — орган, що буде забезпечувати такі виплати. Отже, відтепер Пенсійний фонд України виплачуватиме:

допомогу по тимчасовій втраті працездатності;
допомогу по вагітності і пологах;
допомогу на поховання застрахованим особам в т. ч. потерпілим на виробництві;
одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

Реабілітація постраждалих на виробництві також фінансуватиметься і надалі.

Держава зберігає всі виплати і забезпечення допоміжними засобами реабілітації для людей з інвалідністю, а видатки за цим напрямом у 2023 році збільшено вдвічі порівняно з 2022 роком — до 3,3 млрд грн.

Змінюється лише джерело фінансування цих видатків. Фінансування реабілітації постраждалих відбуватиметься за рахунок Національної служби здоров'я України (НСЗУ), забезпечення допоміжними засобами реабілітації — за рахунок державного Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (ФСЗІ).

Нагадаємо
Нагадаємо, що з 1 січня 2023 р. набув чинності Закон про приєднання Фонду соціального страхування (ФССУ) до Пенсійного фонду України, згідно з яким Пенсійний фонд України (ПФУ) та його територіальні органи є правонаступниками ФССУ і виконують функції зі соціального страхування.

Протягом листопада-грудня 2022 р. Уряд прийняв всі необхідні нормативні акти, аби забезпечити повну та ефективну передачу функцій соціального страхування.

Пенсійний фонд відтепер здійснює:

призначення страхових виплат та надання соціальних послуг; відповідно до Закону;
профілактику нещасних випадків;
проведення перевірки обґрунтованості видачі, продовження листків непрацездатності і документів, що є підставою для їх формування, на базі інформації з електронних систем та реєстрів;
контроль за використанням страхувальниками страхових коштів.

Анна Недогибченко

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/268485.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua