Ізоляція в пандемію covid-19 коштувала економіці Гонконгу $27 мільярдів

05 янв, 17:30

Пандемія covid-19 та жорсткі карантинні обмеження коштували Гонконгу $27 млрд втраченого економічного зростання, свідчать оцінки інвестбанку Natixis SA, пише Bloomberg.

Економіка Гонконгу
Експерти Natixis зазначають, що гонконгська економіка могла б збільшуватися в середньому на 2,8% протягом останніх трьох років, якби не було пандемії коронавірусу. В результаті обсяг ВВП до теперішнього часу був би на 7% вищим за рівень 2018 року.

Влада Гонконгу ввела один із найжорсткіших у світі карантинів через covid-19, фактично закривши кордони міста майже на три роки, зазначає Bloomberg.

Протягом 2022 року обмеження поступово скасовувалися, і Гонконг готується відкрити кордон із материковим Китаєм, що має дати поштовх його економіці.

Влада КНР наприкінці минулого року відмовилася від політики нульової толерантності до covid-19, і це також «стане каталізатором відновлення економіки Гонконгу за рахунок збільшення транскордонної діяльності», — зазначає головний економіст Natixis Гері Нг.

За його оцінками, економіка Гонконгу у 2023 році може зрости на 4%.

У 2022 гонконгський ВВП знизився на 3%, прогнозують експерти, опитані агентством Bloomberg. Негативними факторами для економіки, окрім наслідків пандемії, є зростання відсоткових ставок та послаблення глобального попиту.

«Нормалізація економічної активності допоможе Гонконгу утримати статус фінансового хаба, проте деякі негативні циклічні чинники вже перетворилися на структурні проблеми», — каже Гері Нг, зазначаючи, зокрема, що інвестори та висококваліфіковані кадри активно шукають та знаходять альтернативи Гонконгу в інших азіатських країнах.

Населення Гонконгу за 24 місяці до червня 2022 року включно скоротилося на 216 тис., або на 2,8%, до 7,3 млн осіб.

Анна Недогибченко

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/268521.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua