Влада планує переглянути спрощену систему оподаткування для боротьби із «зарплатними ФОПами»

15 янв, 16:00

Влада планує переглянути спрощену систему оподаткування, яка використовується бізнесом для мінімізації податків при оплаті праці. Про це голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив в інтерв'ю delo.ua.

Недолік спрощеної системи оподаткування
«Ні для кого не є секретом, що спрощена система використовується для ухилення від сплати зарплатних податків. І цю практику потрібно ліквідовувати», — заявив Гетманцев.

На думку голови Комітету, така практика суперечитиме зобов'язанням України на шляху до вступу до ЄС.

«Поєднати не вийде. Війна, звичайно, не найкращий час займатися боротьбою із „зарплатними ФОП“. І я дотримуюся думки, що нам поки що взагалі не варто чіпати підприємців з будь-яких питань, які стосуються зарплат. Якщо платять — низький уклін та слава Богу. Але очевидно, що Україна не зможе набути членства в Євросоюзі, маючи подібні схеми ухилення», — наголосив Гетманцев.

Два шляхи
За його словами, наразі розглядається два шляхи мінімізації ухилення від податків з використанням спрощеної системи оподаткування.

Перший шлях — розробка певних критеріїв пов'язаності, за якими можна визначити участь підприємців-фізосіб у подібних схемах.

«Скажімо, коли один і той самий бухгалтер обслуговує відразу кілька ФОП з ідентичною діяльністю з надання послуг одній й тій же юрособі, або коли підприємець фактично господарську діяльність не веде, а його взаємовідносини з компанією дуже нагадують трудові», — розповів Гетманцев.

Другий шлях — заборона ФОП третьої групи єдиного податку у принципі працювати з юридичними особами.

«Але цей варіант досить радикальний, тому я б розглядав перший, який м'якший», — додав голова Комітету.

Водночас він наголосив, що ці процеси мають відбуватися з одночасним злиттям зарплатних податків (ПДФО та ЄСВ) та зменшенням ефективної ставки до 25% (на сьогодні вона становить 42%).

«Тобто я вважаю, що знижувати зарплатні податки доцільно за умови одночасної детінізації зарплат», — зазначив Гетманцев.

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/268670.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua