НБУ закликав міжнародні банки реалізувати свої заяви та вийти з російського ринку

15 янв, 18:00

Національний банк України вважає посилення санкцій та зовнішнього тиску на економіку країни-агресора одним з пріоритетів своєї міжнародної діяльності. Проте регулятор ще раз наголосив про недопустимість співпраці міжнародних банків з Росією та Білоруссю. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

За словами регулятора, санкції, запроваджені проти РФ та її союзниці - Республіки Білорусь країнами-учасницями санкційної коаліції, завдяки активній позиції України є безпрецедентними.

«Проте, враховуючи що військові дії тривають, ми продовжуємо шукати нові напрями посилення санкційного тиску на агресора у взаємодії з міжнародними партнерами. НБУ неодноразово звертався та проводив зустрічі з міжнародною фінансовою спільнотою, закликаючи банківський та страховий сектор припинити бізнес-діяльність на території РФ та Білорусі.», — йдеться у повідомленні.

За словами регулятора, такі звернення були спрямовані на адресу Raiffeisen Bank International, Intensa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole.

Також проводилися зустрічі з керівництвом та акціонерами вказаних груп, у межах яких НБУ вкотре отримав запевнення, що вони «продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього їх бізнесу в Росії, включно з варіантами виходу з цього ринку».

«Оцінюючи ситуацію на одинадцятому місяці війни, Національний банк констатує відсутність прогресу на шляху прийняття остаточних рішень щодо виходу з російського ринку. Вважаємо це неприпустимим», — зазначили в НБУ.

За словами Нацбанку, остання інформація, яка з’явилася в публічному полі, про надання банками, які входять до міжнародних фінансових груп, пільгових умов кредитування для учасників так званої «спеціальної військової операції» — чергове свідчення того, що заяви, які були зроблені, відрізняються від фактичного стану справ.

«Вони залишаються активними учасниками банківського ринку РФ, конкуруючи за збільшення кредитних портфелів. У своїх матеріалах банки відкрито використовують назви „ЛНР“ та „ДНР“ як окремих суб'єктів, фактично толеруючи зухвале порушення Росією міжнародного права. Публічно ще раз звертаємося до керівництва міжнародних банківських груп — залишаючись в Росії, ви обрали підтримку агресора та його воєнних злочинів», — йдеться в повідомленні НБУ.

Крім моральних аспектів, така політика суперечить офіційній позиції урядів країн демократичного світу та широкомасштабній підтримці українського народу населенням цих країн. У зв’язку з цим отримання прибутків у країні-агресорі призводить до значних ризиків для діяльності зазначених інституцій в їхніх основних юрисдикціях.

Тому Національний банк звернеться із запитами до відповідних урядів і регуляторів для ініціювання відповідної реакції на вищезазначені дії міжнародних фінансових груп.

«Щодня ми підбиваємо невтішні підсумки втрат, які принесла нашій країні війна. Щоранку розпочинаємо день з хвилини мовчання, згадуючи загиблих. У той час, як бізнес, який залишився у РФ, підсумовує та підраховує. Міжнародні банки повинні нарешті реалізувати рішучі заяви, зроблені майже рік тому, та вийти із ринку зануреної по лікті в кров українців Росії. Дотичність поважних європейських компаній до економіки країни-терориста — отруйна. Війна — це час обирати між прибутком та гідністю», — зазначив голова НБУ Андрій Пишний.

У цьому питанні регулятор єдиний як команда, яка захищає інтереси України та солідарний з позицією Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, який чітко заявив: «Міжнародні компанії, які залишаються працювати в Росії, напряму фінансують російські воєнні злочини та геноцид українців».

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/268671.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua