«Відкриття» Китаю після локдауну посилить інфляцію в Європі — Лагард

28 янв, 10:00

Рішення Китаю відновити свою економіку призведе до зростання інфляції в Європі, оскільки обидві сторони конкурують за більшу кількість енергії. Про це заявила голова Європейського центрального банку Крістін Лагард на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, пише zn.ua.

Інфляційний тиск збільшиться
«Інфляційний тиск збільшиться, тому що рівень енергії, який споживав Китай минулого року, був меншим від того, що він споживатиме цього року, обсяг ЗПГ [зрідженого природного газу], який вони купуватимуть у решти світу, буде вищим, ніж те, що ми бачили, а вільних потужностей щодо нафти та газу зараз не так багато», — сказала Лагард.

Міжнародне енергетичне агентство також попереджало, що цього року європейські компанії можуть зіткнутися з більшими витратами при закупівлі природного газу, оскільки конкуренція за цей товар зросте.

Інфляція була однією з найбільших проблем для європейських громадян протягом останнього року, переважно через підвищення рахунків за електроенергію. ЄЦБ підвищував ставки чотири рази протягом 2022 року, довівши ставку за депозитами до 2%.

Під тиском масових протестів влада Китаю різко послабила карантинні обмеження та відкрила кордони. Проте виявилася неготовою до нового масового зростання захворюваннч.

Нагадаємо
У 2022 році економічне зростання Китаю впало майже до одного з найгірших рівнів за півстоліття, оскільки четвертий квартал надто постраждав від жорстких обмежень, пов'язаних з COVID, та спаду на ринку нерухомості.

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/269022.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua