США і ЄС підштовхують МВФ до надання Україні нової програми на $14-16 млрд – FT

06 фев, 16:00

Західні союзники України підштовхують Міжнародний валютний фонд до надання Україні нової кредитної програми, заявила в п'ятницю газета Financial Times.

За її інформацією, уже в середині лютого представники МВФ планують зустрітися у Варшаві з українськими офіційними особами, щоб обговорити умови кредитування. Фонд розглядає можливість запуску програми в розмірі $14-16 млрд і терміном три-чотири роки.

Україна оцінює дефіцит державного бюджету у 2023 році у $38 млрд. Більшість цієї суми зголосилися покрити Європейський Союз (18 млрд євро) та США ($9,9 млрд), але залишається розрив у сумі ще $10 млрд.

"Ми очікуємо, що інші міжнародні донори, включно з G7 і міжнародними фінансовими інституціями, покриють решту потреби у фінансуванні", – сказав виданню виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

Він додав, що чим раніше почнеться фінансування. "Це не ті обставини, за яких МВФ зазвичай надає кредити, тому те, що вони взагалі працюють над кредитною програмою, – це позитивний крок", – сказав Домбровскіс.

США також підштовхують МВФ до швидкого надання нової фінансової допомоги Україні. "Міністерство фінансів закликає МВФ та Україну до якнайшвидшої спільної роботи над узгодженням програми", – заявило Міністерство фінансів США в четвер.

Україна розраховує, що гроші МВФ почнуть надходити до України ще в другому кварталі 2023 року.

Андрій Водяний

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/269322.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua