Бізнес почав імпортувати електрику для уникнення відключень: названо обсяги й ціну

08 фев, 15:00

Українські підприємства з третьої декади січня почали імпортувати електроенергію для власних потреб в районі 200-300 МВт. Про це в інтерв'ю LIGA.net розказав голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус.

Цей механізм дозволяє заводам легально уникати віялових відключень електроенергії.

Користуються ним здебільшого підприємства, для яких стабільне енергопостачання є критично важливим для виробничого циклу.

"Електроенергія імпортується за гроші споживачів. Це підприємства, де електроенергія в собівартості виробництва не вище 10%. Для них ціна на електроенергію не така критична, як загалом наявність електроенергії. У них цикл виробництва такий, що без електроенергії вони зупиняються та зазнають збитків. Наприклад, молочники. Якщо зупинити завод, у них зіпсується продукція", – пояснив Герус.

"Перші більш-менш об’ємні постачання імпортної електроенергії розпочалися 23 січня – в районі 200-300 МВт. Наскільки мені відомо, серед покупців – олійноекстракційні заводи та металургійні підприємства", – додав він.

Якщо бізнес імпортує електроенергію, йому гарантовано не обмежать постачання електрики на ту величину, що він купив на європейському ринку.

До того ж імпортувати електроенергію виходить вигідніше, ніж працювати на дизель-генераторах, сказав Герус.

"Собівартість електроенергії на дизелі – 20 грн за кВт-годину, в ЄС електроенергія коштує близько 6 грн за кВт-годину. Втім, якщо бізнес працює на генераторі, він не платить за розподіл електроенергії, а якщо імпортує – платить. Однак навіть з платою за розподіл та передачу,  кінцева вартість імпортованої електрики все одно мінімум у два рази нижча, ніж з генератора. Ну і дизельний генератор фізично не може дати 30 чи 50 МВт, а імпорт – може", – сказав він.

Андрій Водяний

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/269392.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua