Стало відомо, скільки криптовалютних донатів вдалося зібрати з початку війни

28 фев, 17:30

Криптовалютні донати на підтримку України після початку повномасштабної війни перевищують аналогічний показник РФ у 44 рази. Про це йдеться у звіті Elliptic, пише Forklog.

Аналітики вивчили транзакції на суму понад $230 млн. Понад $212,1 млн із цих коштів зібрано прихильниками України, причому багато з ініціатив підтримуються або ініціюються українським урядом, на офіційні гаманці якого надійшло $83,3 млн.

Ініціативи з боку DeFi-проєктів та ДАТ, а також NFT-кампанії дозволили залучити на потреби України понад $78 млн.

Проросійські криптодонати становили $4,8 млн. Ще $0,7 млн залучили антиурядові організації в Білорусі, яка є ключовим союзником РФ.

При цьому в Elliptic встановили, що понад 10% проросійських пожертв надходять із незаконних джерел, включаючи даркнет-ринки, підсанкційні організації та продавців вкрадених кредитних карток.

В Україні аналогічний показник становить менше ніж 2% від загальної суми донатів — переважно «брудні» кошти проходять через міксер Tornado Cash, який перебуває під санкціями США.

З травня 2022 року проросійські активісти поступово нарощували обсяги залучення фінансування. У червні вони зібрали більше біткоїнів та Ethereum, ніж українські кампанії, і майже повторили цю тенденцію у жовтні.

Роман Мирончук

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/269760.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua