ЄС анонсував другий транш макрофінансової допомоги Україні у межах пакета на 18 мільярдів євро

20 мар, 18:00

Цього тижня Європейський Союз перерахує Україні другий транш на 1,5 млрд євро у межах загального пакета макрофінансової допомоги на 18 млрд євро. Про це заявив віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс у Twitter.

За його словами, ЄС розраховує наступного тижня здійснити другий платіж на суму 1,5 млрд євро, щоб допомогти Україні задовольнити нагальні потреби.

«ЄС зобов'язується підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», — наголосив він.

Умови
Кошти надаються на безпрецедентно пільгових умовах для України. Термін погашення кредиту складає 35 років. Водночас відсотки та інші платежі за обслуговування боргу замість України платитимуть країни ЄС.

«ЄС є одним із лідерів у підтримці України в боротьбі з країною-терористом. 3 млрд євро МФД допоможуть профінансувати нагальні видатки держбюджету і зберегти фінансову стабільність в країні», — зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Очікується, що наступні транші у рамках масштабної програми МФД будуть надходити до державного бюджету України протягом 2023 року ритмічно і прогнозовано з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов.

Нагадаємо
«Мінфін» писав, що 17 січня Україна отримала перший транш у розмірі 3 млрд євро у рамках нової масштабної Програми макрофінансової допомоги від ЄС на 2023 рік.

З початку повномасштабної війни це уже восьмий транш макрофінансової допомоги:

березень — 600 млн євро
травень — 600 млн євро
серпень — 1 млрд євро
жовтень — 2 млрд євро
листопад — 2,5 млрд євро
грудень — 500 млн євро
січень — 3 млрд євро
березень — 1,5 млрд євро

Загальна сума фінансової допомоги Україні з боку Європейського Союзу сягнула 10,2 млрд євро.

Роман Мирончук

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/270292.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua