Найбільшим постачальником сирої нафти до Китаю стала Росія

22 мар, 10:00

Оскільки російська нафта потрапила під санкції і в Китаї її розкуповували з великими знижками, Росія випередила Саудівську Аравію, ставши найбільшим постачальником нафти в Китай за перші два місяці 2023 року.

Згідно з даними Головного митного управління, надходження з Росії склали 15,68 млн тонн у січні-лютому, або 1,94 млн барелів на день, що на 23,8% більше порівняно з 1,57 млн ​​б/д за відповідний період 2022 року, повідомляє Reuters.

Минулого року Росія була другим за величиною постачальником сирої нафти в Китай, поставивши 86,2 мільйона тонн, лідирувала Саудівська Аравія, яка продала 87,49 млн тонн сирої нафти протягом року.

Введені через війну проти України Західні санкції обмежили доступ покупців до сировини з Росії, що призвело до торгівлі з великими знижками.

Видання зазначає, що для китайських нафтопереробних компаній така політика була дуже вигідною, оскільки давала їм змогу купувати нафту із знижкою у 8 доларів за барель.

Щоб не порушувати санкції, китайські нафтопереробники використовують трейдерів-посередників для доставки та страхування російської сирої нафти.

Зростання ціни на нафту відбулася після зустрічі між Саудівською Аравією та Росією. На тлі високих очікувань попиту з Китаю ринок заспокоївся, але 20 березня ціна на нафту впала до найнижчого рівня за 15 місяців через побоювання рецесії, яка може призвести до зниження попиту на пальне.

Інф. delo.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/270339.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua