Другий транш у 2023 році. Євросоюз перерахував Україні 1,5 млрд євро

22 мар, 15:00

Європейський Союз у вівторок, 21 березня, оголосив про виплату Україні другого у 2023 році траншу макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 млрд євро. Про це йдеться в Twitter президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

"Сьогодні ми виплатили ще 1,5 млрд євро Україні. Наша підтримка допомагає Україні функціонувати, захищаючись. Вона також твердо ставить Україну на її шлях до ЄС, підтримуючи реформи – наприклад, ефективне управління та фінансову стабільність. Разом ми пишемо європейське майбутнє України", – заявила вона.

Перший транш макрофіну від ЄС Україна отримала в січні, він становив 3 млрд євро.

"Від початку 2023 року, загальний обсяг прямої бюджетної допомоги від ЄС сягає 4,5 млрд євро. Вдячний колегам із Європейського Союзу за послідовну та системну підтримку України. Макрофінансова допомога — це вагомий внесок у забезпечення фінансової стабільності та пришвидшення перемоги у війні", — заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Наступні транші в рамках масштабної програми макрофінансової допомоги Україна отримуватиме протягом 2023 року з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов.

Гроші надаються на пільгових умовах. Термін погашення кредиту становить 35 років. Відсотки та інші платежі за обслуговування боргу замість України платитимуть країни ЄС.

З початку повномасштабної війни це уже восьмий транш макрофінансової допомоги:

→ березень – 600 млн євро
→ травень – 600 млн євро
→ серпень – 1 млрд євро
→ жовтень – 2 млрд євро
→ листопад – 2,5 млрд євро
→ грудень – 500 млн євро
→ січень – 3 млрд євро
→ березень – 1,5 млрд євро

Загальна сума фінансової допомоги Україні з боку Європейського Союзу сягнула 11,7 млрд євро.

Андрій Водяний

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/270361.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua