Визначення контрольованої іноземної компанії

27 мар, 10:23

Законом України від 16.01.2020 року № 466-IX  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до Податкового кодексу України (зі змінами та доповненнями, далі - ПКУ) в частині статті 39 прим.2 «Контрольовані іноземні компанії».

Контрольованою іноземною компанією визначається будь – яка юридична особа, зареєстрована  в іноземній державі або території, яка визначається такою, що знаходиться  під контролем фізичної особи – резидента України або юридичної особи – резидента України (пункт 39 пим.2.1.1 ст. 39 прим.2 ПКУ).

Контролюючою особою є фізична особа або юридична особа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Підпунктом 39 прим.2.5.5 п. 39 прим.2.5. ст. 39 прим.2 ПКУ зазначено, що фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України  зобов'язана повідомляти контролюючий орган про:

кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визначення такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;

заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах,

доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;

кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;

ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.
З 01.01.2022 набув чинності  наказ Міністерства фінансів України від 22.09.2021 №512 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2021 за № 1525/37147) «Про затвердження форми та Порядку надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи», яким затверджено:

форму Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;

Порядок надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Порядок розроблено відповідно до підпункту 39 прим.2.5.5 пункту 39 прим.2.5 статті 39 прим.2 розділу I ПКУ з метою визначення основних організаційно-правових засад щодо надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи (далі - Повідомлення).

Дія цього Порядку поширюється на фізичних осіб - резидентів або юридичних осіб – резидентів, які зобов'язані надіслати Повідомлення протягом 60 днів з дня набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) частки в іноземній юридичній особі, майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи; початку/припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку фізичної особи - резидента та основним місцем обліку юридичної особи - резидента.

Надсилання Повідомлення здійснюється засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог ПКУ, Закону України «Про електронні довірчі послуги» та Закону України «Про електроні документи та електронний документообіг».

Головне управління ДПС в Одеській області


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/270468.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua