НБУ випустив пам'ятну медаль на честь міста-героя Миколаєва

30 мар, 11:20

Національний банк 28 березня випустив пам'ятну медаль на честь Миколаєва як міста-героя. Як ідеться на сайті фінрегулятора, вона присвячена відзначенню "подвигу та стійкості мешканців міста корабелів, яке стало справжньою фортецею на шляху російських загарбників на півдні України".

Як зазначається в описі медалі, з перших днів повномасштабного вторгнення росіяни намагалися захопити Миколаїв, але після кількох невдалих штурмів, спроб оточення та оволодіння миколаївським аеропортом і аеродромом "Кульбакине" почали бомбардувати й обстрілювати місто.

Через це, як вказують в Нацбанку, було завдано непоправних втрат людським долям та матеріальних збитків самому місту, адже багато будівель у ньому було не тільки пошкоджено, а й зруйновано вщент.

"Згуртувавшись, підтримуючи одне одного, мешканці тримають оборону, захищають та відновлюють місто. А ще у цю важку годину спільними зусиллями оберігають його живу перлину – Миколаївський зоопарк", - наголошують в НБУ.

Медаль виконана з нейзильберу, має діаметр 35 мм. Випущено її тиражом до 100 тисяч штук. На аверсі медалі на тлі стилізованої карти міста розміщено фразу з історичного роману Ліни Костенко "Берестечко": "Я знаю грамоту свободи: її підписують мечі!"

Також зображено стилізовану композицію, яка підкреслює, що Миколаїв є містом суднобудування та морським портом, а також будівлю єдиного в країні музею суднобудування.

На реверсі медалі на дзеркальному тлі розміщена композиція, що символізує спротив Миколаєва російському окупанту, попри значні руйнації, а також стилізована панорама міста з його історичними й археологічними пам’ятками.

Нагадаємо, що в 2022 році НБУ випускав пам'ятні медалі з цієї серії чотири рази: вони були присвячені містам-героям Київської області (Буча, Гостомель, Ірпінь), Маріуполю, Харкову та Херсону.

28 лютого було випущено ще дві пам’ятні медалі з серії "Міста героїв", які присвячені Охтирці Сумської області та Волновасі Донецької області. Зазначимо, що також цей статус згідно указів президента Володимира Зеленського отримав ще та Чернігів.

Тимофій Бесп'ятов

Інф. delo.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/270560.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua