Українців попередили: З 1 липня ціни на АЗС зростуть

20 май, 14:00

Найбільші мережі автозаправних станцій попередили, що з 1 липня через відновлення 20% ПДВ на пальне, гарантовано підскочать ціни на бензин та дизпаливо. Про це йдеться на сайті Нафтогазової асоціації України.

Зростання цін
Її учасники вважають, що подорожчання призведе до тінізації ринку, бо водії почнуть масово заправлятися у «нелегалів». Тому вони пропонують альтернативу: залишити ПДВ на теперішньому рівні 7%, а замість цього підняти ставку акцизу до 180 євро за 1000 літрів для всіх нафтопродуктів.

Зниження ПДВ на пальне з 20% до 7% на початку 2022 року було потрібне для стабілізації ринку в умовах повномасштабної війни. Одночасно воно дозволило мінімізувати податкові махінації у вигляді «скруток».

«Із поверненням ПДВ до 20% з 1 липня очікується зростання фінансової привабливості „скруток“, їх загальний обсяг значно зросте. Акцизний податок на пальне, на відміну від ПДВ, держава адмініструє значно ефективніше», — вважають учасники асоціації.

За оцінками консалтингової групи «А-95», у випадку повернення довоєнних податків бензин подорожчає на 11,2 грн (з 47,17 до 58,35 грн/л); дизель — на 7,7 грн (з 47,43 до 55,10 грн/л); автогаз — на 2,6 грн/л (21,77 до 24,40 грн/л).

Якщо підвищити акцизи і залишити ПДВ на рівні 7%, ціни на бензин і дизель майже не зміняться, а автогаз трохи подорожчає, але все одно залишиться вдвічі дешевшим за бензин.

«Така модель дозволить державі одержати навіть вищий рівень надходжень у бюджет країни, аніж вона планує отримати після повернення до повних ставок акцизів та ПДВ», — вважає асоціація.

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/271932.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua