Понад 5 грн за кіловат: у НКРЕКП порахували ринкову ціну на електроенергію для споживачів

24 май, 12:20

Ринкова ціна на електроенергію для кінцевих споживачів є значно вищою за фіксовані ціни для населення, та на сьогодні становить понад 5,5 грн/кВт∙год. Про це повідомила Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП) у відповідь на запит ExPro.

Регулятор зазначив, що чинний тариф на електроенергію для населення покриває лише 28% витрат на її виробництва, транспортування та сплату податків.

Як пояснили в НКРЕКП, ринкова ціна складається з:

середньозваженої ціни купівлі-продажу електроенергії на ринку "на добу наперед" за квітень 2023 року – 2,81 грн/кВт∙год (без урахування податку на додану вартість);
тарифу на послуги з передачі з 01.04.2023 – 0,43 грн/кВт∙год (без урахування ПДВ);
середньозваженого тарифу на послуги з розподілу електричної енергії для другого класу напруги з 01.04.2023 – 1,32 грн/кВт∙год (без урахування ПДВ);
середньозваженого тарифу на послуги постачальника універсальних послуг – 0,115 грн/кВт∙год (без урахування ПДВ); податку на додану вартість (20 %).

Наразі середньозважена фіксована ціна на електричну енергію для населення становить 1,56 грн/кВт год з урахуванням ПДВ. 1,44 грн/кВт⋅год платять ті, хто споживає до 250 кВт⋅год на місяць, а 1,68 грн/кВт⋅год – ті, в кого показники більші.

Нагадаємо, що наприкінці квітня Кабінет міністрів України вкотре відтермінував підвищення тарифів на електроенергію для населення. Дію фіксованої ціни зберегли до 31 травня.

У Міністерстві енергетики виступають за встановлення нових тарифів. Очільник відомства Герман Галущенко розповідав, що це може стати одним із способів відновлення енергосистеми після руйнувань та пошкоджень, які завдала РФ.

Артем Ющенко

Інф. delo.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/272155.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua