Китай збудує залізницю до Європи в обхід росії

24 май, 17:00

Китай, Узбекистан і Киргизстан домовилися про будівництво залізниці у напрямку Європи в обхід території росії. Тристоронній документ про наступні кроки щодо будівництва залізниці було підписано на саміті у китайському Сіані, повідомляє узбецька службаРадіо Свобода.

Що відомо
Угоду про будівництво нової залізниці було укладено 14 вересня 2022 року в рамках саміту ШОС в Узбекистані. Новий документ визначатиме наступні кроки реалізації проєкту, такі як розробка детального проєктування, дослідження та визначення моделі інвестицій та фінансування.

Планується, що новий шлях розпочинатиметься на Торугартському перевалі в Киргизстані, де вже існує залізнична гілка з Китаю, і пройде на північ, через поселення Арпа та Макмал до Джалал-Абада, де з'єднається із залізничною мережею Узбекистану. Звідти маршрут планується продовжити до Туреччини із кінцевою точкою у ЄС.

Очікується, що нова залізнична магістраль дозволить скоротити шлях до Європи на 7−8 днів. За попередніми підрахунками, обсяг перевезень новою магістраллю може досягати 5 млн тонн на рік.

За підсумками переговорів з лідерами Казахстану, Таджикистану, Киргизстану, Туркменістану та Узбекистану Китай пообіцяв їм 26 млрд юанів ($3,6 млрд) у вигляді фінансової підтримки та «безкоштовної допомоги», а також запропонував розширити співпрацю у військовій сфері.

Саміт «Центральна Азія-Китай» проходив у Сіані 18−19 травня. Крім китайського керівництва, у ньому взяли участь президенти Узбекистану, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану та Туркменістану. Це перша повноформатна зустріч між Китаєм та п'ятьма лідерами країн Центральної Азії за останній 31 рік.

Інф. minfin.com.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/272176.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua